Investitorii au semnat cu AFI Europe România un antecontract de vânzare a clădirilor 1,2 și 3, care include și opțiunea de vânzare a clădirilor 4 și 5, potrivit companiei de consultanță imobiliară Colliers International, care a reprezentat vânzătorul în tranzacție.

La valoarea de 164 mil. euro, contractul dintre cele două părţi este un nou record al sectorului de birouri, deţinut până acum de clădirea America House vândută pentru 120,3 mil. euro. Totodată, tranzacţie consolidează poziţia fraţilor Pavăl pe locul doi în topul celor mai bogaţi români. Averea antreprenorilor va depăşi pragul de un miliard de euro în următoarea ediţie a Top 300 Capital de la valoarea de 920-950 mil. euro cât era estimată în ultima ediţie a clasamantului.

Fraţii Pavăl au făcut deja un prim pas spre diversificarea ariei de afaceri prin achiziţia recentă a 32,7% din producătorul de cărămidă Cemacon. Francisc Peli, unul dintre cei mai importanţi avocaţi specializaţi pe imobiliare, felicită mişcarea proprietarilor Dedeman şi spune că nu mai are cunoştinţă de alţi antreprenori români care să aibă capacitatea de a se confrunta direct cu marile fonduri imobiliare, cu excepţia celor deja activi pe acest sector.

„Am ajuns la concluzia că această achiziție este cel mai sigur pas pe care îl putem face astăzi în domeniul imobiliar comercial, sector în care vrem să investim. În plus, considerăm că această investiție va consolida grupul nostru și activitatea noastră principală de comerț cu amănuntul, împreună cu încrederea partenerilor noștri de afaceri existenți și viitori”, a declarat Dragoș Paval, CEO Dedeman, liderul pieței române de bricolaj cu 45 de magazine și o cifră de afaceri de peste 1,1 mld. euro în 2016.

Cele cinci clădiri de birouri din cadrul complexului AFI Park au o suprafață închiriabilă totală de 70.000 mp și sunt ocupate de corporații multinaționale. Principalii chiriași sunt Microchip Technology, Electronic Arts și Endava Romania.

„Încheierea tranzacției va marca prima vânzare a AFI Europe pe piața din România. Acesta este un pas important din punctul nostru de vedere ca dezvoltator internațional care a investit mai mult de 500 mil. euro în România și care dezvoltă, în prezent, trei noi proiecte importante: proiectul mixt AFI Brașov, care include un centru comercial de 45.000 mp și birouri clasa A de 25.000 mp, birourile AFI Tech Park – 56.000 mp și proiectul rezidențial AFI City în Bucureștii Noi”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe Romania.

AFI Europe Romania a fost consiliat de casa de avocatură NNDKP și avocat Bianca Stamatoiu, în timp ce Dedeman a fost consiliat de către Popovici Nitu & Asociatii.