Chiar dacă de la începutul perioadei de relaxare, din 11 mai, s-au raportat peste 250 de noi focare de epidemie, autorităţile sanitare franceze spun că răspândirea coronavirusului este sub control şi că nu există motive de îngrijorare.

„De astăzi se redeschid toate creșele, grădinițele și școlile, elevii fiind obligați să se prezinte la cursuri. La recomandarea Consiliului Științific, Ministerul Educației a ajustat mult protocolul sanitar, astfel încât pentru creșe și grădinițe a fost eliminată distanțarea fizică între copii, iar pentru clasele primare și gimnaziu aceasta a fost mult redusă și orarul cursurilor a fost adaptat pentru a putea primi toți elevii.

În Franța, copiii mai au două săptămâni până la vacanța de vară, iar revenirea lor în clase poate fi un bun test, pentru autoritățile locale și școli, de pregătire a deschiderii noului an școlar la 1 septembrie. Chiar dacă era anunțată pentru luna iulie, de astăzi are loc redeschiderea cinematografelor, care vor funcționa cu capacitatea redusă la jumătate. Practicarea sporturilor colective este din nou autorizată, cu măsuri de prevenție adaptate. Rămân interzise sporturile de luptă”, spune Daniela Coman

11 iulie, o nouă etapă de relaxare

Franța încearcă să ridice toate restricțiile gradual, astfel că, următoarea etapă de relaxare urmează să fie luată în a doua săptămână a lunii iulie.

„O nouă etapă de ridicare a restricțiilor este prevăzută pentru 11 iulie, când se încheie și starea de urgență sanitară. Va fi permis din nou accesul pe stadioane și hipodromuri, precum și în marile săli de spectacole, cu un număr maxim de 5.000 de spectatori și tot astăzi se dă startul campaniei electorale pentru turul doi al alegerilor locale de duminică, amânat din martie.

Ultimul buletin epidemiologic săptămânal, publicat de Direcția Națională de Sănătate, conține următoarele informații: toți indicatorii privind circulația coronavirusului au niveluri scăzute, cu o ușoară creștere a numărului de focare, dar fără a avea o difuzare comunitară necontrolată.

Nu sunt semne de revenire a epidemiei. În prezent, în Franța sunt active 80 de focare, dintre care 37 au fost identificate săptămâna trecută”, mai spune aceasta.