Omul de afaceri român Frank Timiş va primi până la 12 miliarde de dolari de la gigantul British Petroleum în urma unei înţelegeri în domeniul energiei, scrie BBC.

Agenţia britanică scrie că BP ar fi cumpărat participaţia lui Frank Timis dintr-un zăcământ de gaz din Senegal pentru 250 de milioane de dolari în 2017, dar compania va plăti totuși omului de afaceri român între nouă şi 12 miliarde de dolari în redevenţe. Frank Timiş este un controversat om de afaceri, iar numele lui a fost legat şi de proiectul minier Roşia Montană.

Cu toate acestea, ultima afacere este extrem de controversată. În prezent, Frank Timiș este acuzat că l-a mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a-și păstra două concesiuni de gaz, vândute ulterior către British Petroleum, arată investigația realizată de BBC.

În urma vânzării afacerii către British Petroleum, Timiș ar fi obținut 250 milioane de dolari. Însă, potrivit documentelor puse la dispoziție de ziariștii britanici,  afaceristul român va mai primi redevențe în următorii 40 de ani ce se ridică la o valoarea totală cuprinsă între 9 și 12 miliarde de dolari.

”Senegal, o țară africană săracă dar bogată în resurse naturale. Omul de afaceri român Frank Timiș ”a fost implicat într-o serie de afaceri controversate în domeniul mineritului în Africa. Compania sa a fost confruntată cu numeroase acuzații, de la coruperea unor politicieni la împușcarea unor mineri,” se precizează la începutul investigației BBC.