France Telecom a făcut o ofertă de 202,5 lire egiptene (33,54 dolari) pentru fiecare acţiune pe care Orascom Telecom Media & Technology Holding SAE o deţine la societatea mixtă ECMS, o companie cunoscută sub denumirea Mobinil. France Telecom a adăugat că are de gând să ofere acelaşi preţ pentru cele 29% din acţiunile ECMS care sunt flotate pe piaţă. Joi, acţiunile Mobinil au urcat la bursa de la Cairo cu 10%.

În prezent, France Telecom deţine 36,4% din acţiunile ECMS iar Orascom Telecom Media&Technology Holding SAE deţine o participaţie de 34,6%. La actualul curs de schimb, France Telecom va trebui să plătească aproximativ 1,5 miliarde euro (2 miliarde de dolari) pentru a prelua majoritatea participaţiei Orascom Telecom Media&Technology Holding SAE şi restul acţiunilor care sunt flotate.

În ultimii perioadă France Telecom a început să-şi reorienteze atenţia spre pieţele emergente în condiţiile în care veniturile în Europa stagnează. Recent grupul francez a anunţat vânzarea diviziilor sale din Elveţia şi Austria iar simultan a semnat mai multe acorduri pentru a intra pe pieţele din Maroc, Irak şi Congo.

"Pe termen lung, Africa ar trebui să fie o poveste interesantă. Pe termen scurt, există riscul unor cheltuieli de capital suplimentare deoarece nu ştim ce investiţii va trebui să facă France Telecom în Egipt pentru refacerea infrastructurii", a declarat Tarkan Cinar, analist la WestLB AG.

Orange este lider de piaţă în România cu 10,1 milioane de clienţi şi venituri de 235 milioane de euro în trimestrul al doilea din 2011. Orange este parte a grupului Orange-France Telecom, una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume, cu peste 217,3 de milioane de clienţi pe cinci continente.
Sursa: Agerpres