Anglia 

Manchester City. Un consorţiu al fondurilor de investiţii de stat China Media Capital şi Citic Capital posedă din 2015 ceva mai puţin de 14% din acţiunile clubului, unul dintre cele mai puternice din Anglia. Operaţiunea s-ar fi ridicat la 375 de milioane de euro. 
West Bromwich Albion. Fondul de investiţii Yunyi Guokai Sports Development deţine 88% din acţiunile acestui club de primă divizie, după o tranzacţie de 1,6 miliarde de yuani (220 de milioane de euro), potrivit companiei chineze.

Aston Villa. Recon, fondul controlat de omul de afaceri Tony Xia (Xia Jiantong), deţine 100% din acţiunile clubului din Birmingham, care anul trecut a retrogradat în liga a doua. Cumpărarea lui Aston Villa a costat 76,5 de milioane de lire sterline, a indicat firma chineză, specializată în tehnologiile informaţiei, sănătate, logistică şi cultură.

Wolverhampton. 100% din acţiunile divizionarei secunde sunt deţinute de puternicul conglomerat Fosun, condus de Guo Guangchang, unul dintre cei mai bogaţi oameni din China. El a cumpărat clubul pentru 45 de milioane de lire sterline, a scris presa engleză.

Birmingham City. Grupul Trillion Trophy Asia (TTA) este în posesia a 50,6% din acţiunile acestui club, tot din eşalonul secund. TTA, condus de un om de afaceri din Hong Kong, Paul Suen, se ocupă de cumpărarea companiilor în dificultate. Tranzacţia a fost de 12,3 milioane de lire sterline, potrivit Financial Times. 

Spania 

Espanyol Barcelona. Rastar, specialist al jucăriilor şi jocurilor online, controlează 99,35% din capitalul acestei echipei din La Liga, potrivit site-ului său. Preşedintele clubului, omul de afaceri chinez Chen Yansheng, a investit deja peste 150 de milioane de euro, a indicat presa spaniolă.

 

Atletico Madrid. Conglomeratul Wanda (imobiliare, cinema, agrement) a cheltuit peste 45 de milioane de euro pentru 20% din capitalul clubului, finalist al Ligii Campionilor în 2014 şi 2016. Patronul Wanda este Wang Jianlin, unul dintre cei mai bogaţi chinezi, cu o avere estimată de Bloomberg la 31 de miliarde de dolari.

FC Granada. Omul de afaceri Jiang Lizhang deţine 98% din acţiunile clubului de primă divizie, fiind şi preşedintele consiliului de administraţie al acestuia. Presa din Spania a estimat tranzacţia la 37 de milioane de euro. Jiang deţine şi clubul chinez de fotbal Chongqing Dangdai Lifan şi este coproprietarul unei francize din NBA, Minnesota Timberwolves. 

Italia 

Inter Milano. Suning, distribuitor de electrocasnice, a cheltuit în iunie anul trecut 270 de milioane de euro pentru 68,55% din acţiunile fostei câştigătoare a Ligii Campionilor. Grupul deţine şi echipa chineză Jiangsu Suning. 

AC Milan a fost cedat unor investitori chinezi în frunte cu omul de afaceri Li Yonghong. După 31 de ani, omul de afaceri şi fostul premier italian Silvio Berlusconi renunţă la conducerea unuia dintre cele mai de succes cluburi din Italia. Valoarea tranzacţiei este de 740 milioane de euro.

Franţa

FC Sochaux-Montbeliard. Clubul istoric al constructorului auto PSA Peugeot Citroen, acum în Ligue 2, este controlat integral de la jumătatea anului 2015 de Ledus, fabricant de becuri LED. Firma cu sediul în Hong Kong a cumpărat gruparea franceză cu 7 milioane de euro.

AJ Auxerre. ORG Packaging, specializat în ambalaje metalice alimentare, a investit iniţial 7 milioane de euro pentru 60% din acţiunile divizionarei secunde, apoi a crescut participarea sa la 77%. Preşedintele ORG, James Zhou (cunoscut în China ca Zhou Yunjie), este interesat de experienţa lui Auxerre în materie de formare a jucătorilor, experienţă pe care vrea s-o importe în China.

 

OGC Nice. Clubul, unul dintre protagoniştii primei divizii în acest sezon, îl are din iunie printre principalii acţionari pe Alex Zheng (Zheng Nanyan), preşedintele grupului hotelier Plateno (Botao în chineză). El este asociatul a trei americani, dintre care unul, Chien Lee, este de origine chineză. Împreună, cei patru deţin 80% din acţiunile clubului, pentru care au plătit o sumă estimată la circa 20 de milioane de euro.

Olympique Lyon. 20% din acţiunile clubului, unul dintre cele mai mari din Franţa, sunt deţinute de fondul chinez IDG Capital (sănătate, media, cultură, turism, sport), care a plătit 100 de milioane de euro. IDG este interesat de centrul de formare al lui OL şi doreşte să vândă expertiza acestuia în China. 

Alte campionate 

Slavia Praga (Cehia). CEFC China Energy, puternic grup privat activ în domeniile energiei şi serviciilor financiare, posedă cvasitotalitatea capitalului (99,964%). Restul este deţinut de suporteri. 

ADO Den Haag (Olanda). United Vansen, specializată în organizarea şi promovarea de evenimente sportive, deţine 99% din acţiunile acestui club de primă divizie. Compania a organizat în 2014 la Beijing Supercupa Franţei (Trofeul Campionilor), între PSG şi Guingamp. 

 AGERPRES