Forțele Navale Române au trimis un comunicat de presă prin care informează că misiunea de distrugere a minei descoperite în cursul zilei de joi pe plaja din Sfântu Gheorghe s-a desfășurat fără incidente.

În același comunicat se mai scrie că distrugerea minei a fost realizată de către o echipă mixtă de militari EOD ai Forţelor Navale, de la Constanţa şi Babadag, aceștia fiind specializați în distrugerea dispozitivelor explozive.

“Situaţia a fost analizată de către militarii EOD, care au constatat că este o mină marină tip YAM, la fel ca şi celelalte care au ajuns în zona de responsabilitate a  Forţelor Navale Române după începerea războiului din Ucraina.

Conform procedurii operaţionale pentru astfel de situaţii, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanţă, misiunea încheindu-se fără incidente.

Echipele EOD care au acţionat pentru distrugerea minei au fost alcătuite din şapte militari, fiind conduse de către căpitan-comandorul Cătălin Gherghinescu, şeful Secţiei Scafandri de luptă EOD, Divizionul 175 Nave Scafandri”, se arată în comunicat.

Orice mină care plutește în derivă reprezintă un adevărat pericol

Forțele Navale Române au mai spus că orice mină care plutește în derivă pe mare sau cele care eșuează pe plajă reprezintă adevărate pericole, iar cei care le văd ar trebui să sune l numărul de urgență 112.

“Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în proximitatea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare.

Având în vedere prognoza meteorologică din zilele următoare, cu vânt în rafale de 10-13 m/s dinspre mare spre ţărm, mare agitată şi curenţi marini de suprafaţă care se deplasează dinspre Nord-Est spre Sud-Vest (paralel cu linia ţărmului), recomandăm tuturor persoanelor care îşi desfăşoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului, să anunţe autorităţile prin Serviciul de Urgenţă 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare şi să respecte o distanţă de siguranţă faţă de acestea”, au transmis Forţele Navale.

Forțele Navale Române mai spun că, de la începutul războiului din Ucraina, au fost neutralizate 53 de mine. Cinci dintre ele au fost neutralizate de către Forțele Navale Române, patru de către specialiștii bulgari, patru de către specialiștii turci și 40 de către ucraineni.