Ies la iveală noi detalii despre sechelele cu care rămân unii pacienţi care au trecut prin formele grave ale bolii provocate de noul coronavirus. De data aceasta, este vorba despre probleme întâlnite la nivelul ochilor.

Anomalii semnificative ale ochilor, observate prin RMN

O cercetare publicată de revista Radiology vorbeşte despre anomalii semnificative ale ochilor unor pacienţi care au suferit forme grave de COVID-19, ce au fost observate în urma examinărilor unor imagini de rezonanţă magnetică (RMN), scrie agenţia EFE.

Studiul medical a fost efectuat în Franţa şi sugerează utilitatea efectuării unor consultaţii oftalmologice în cazul acestor pacienţi. Totul pentru a detecta efecte potenţial grave ale SARS-CoV-2 asupra ochilor şi iniţierea astfel din timp a unor tratamente adecvate.

Deşi noul coronavirus atacă în principal plămânii, acesta poate fi asociat şi apariţiei unor afecţiuni oculare, precum conjunctivita sau retinopatia, care pot provoca pierderea vederii, se mai arată în cercetarea citată.

Studiul a fost realizat de Societatea Franceză de Neuroradiologie pe 129 de pacienţi

Societatea Franceză de Neuroradiologie a evaluat prin examene RMN, pentru acest studiu, un număr de 129 de pacienţi cu forme grave de COVID-19. Nouă dintre ei (7%) au prezentat anomalii ale globului ocular, iar imaginile au evidenţiat unul sau mai mulţi noduli în partea posterioară a globului ocular.

Opt dintre aceşti nouă pacienţi au necesitat internare la ATI în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. Dar toţi cei nouă aveau noduli în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală, iar opt dintre ei aveau noduli la ambii ochi.

Nu sunt cunoscute mecanismele care conduc la formarea acestor noduli, spun medicii care au realizat acest studiu. Ei presupun că ar putea avea legătură cu inflamaţia cauzată de virus.

Mai multe investigaţii au atras atenţia asupra efectelor COVID-19 la pacienţii cu alte probleme de sănătate

Un alt factor ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochilor, problemă observată la pacienţii care au stat mult timp la ATI intubaţi sau în poziţia cu faţa în jos. Şapte dintre pacienţii din acest studiu care au prezentat anomalii oculare au stat mult timp în această poziţie.

Această cercetare vine în sprijinul altor investigaţii care susţin că boala COVID-19 are consecinţe mai severe în cazul persoanelor care au şi alte probleme de sănătate; dintre cei nouă pacienţi descoperiţi cu noduli oculari, doi aveau diabet, şase erau obezi şi doi aveau hipertensiune arterială.

Prin urmare, autorii studiului menţionează că ar trebui să se ia în considerare evaluarea oftalmologică a tuturor pacienţilor care au avut forme grave de COVID-19, printre investigaţiile pe care le recomandă numărându-se examenul fundului de ochi şi tomografia în coerenţă optică.