Ford România a demarat încă de la începutul lunii noiembrie livrarea de vehicule asamblate în Craiova. „Primele unităţi Transit Connect au ajuns la dealerii Ford din România, dar şi pe alte pieţe europene, precum Marea Britanie, Germania, Italia, sau Bulgaria”, a declarat pentru Capital.ro, Nadia Crişan, reprezentanta companiei Ford România.

Potrivit acesteia, activitatea Ford în România se concentrează în prezent pe îndeplinirea criteriilor de calitate şi respectarea standardelor, nu neapărat pe volumul producţiei.

Capacitate de 300.000 de unităţi pe an

Uzina Ford din Craiova va putea produce până la 300.000 de vehicule şi 300.000 de motoare pe an, după ce va ajunge la capacitatea maximă de operare.

Fabrica de automobile din Craiova a fost inaugurată de către Ford la începutul lunii septembrie. Potrivit directorului general al Ford Europe, John Fleming, în 2009 vor fi produse în Craiova circa 1.000- 2.000 de unităţi Ford Transit Connect.

Fleming a mai spus la acea vreme că actuala capacitate a uzinei este suficentă şi nu preconizează o extindere prea curândă a acesteia, iar în 2010 producţia va creşte la circa 20 – 30 de mii de unităţi.

Urmează producţia efectivă

Automobilele din primele loturi sunt doar ansamblate în Craiova, fiind aduse de la o fabrică din Turcia, sub formă de colecţii CKD (Complete Knock Down). Primele maşini produse integral în uzina românească vor ieşi de pe linia de fabricaţie anul viitor, după ce secţiile de caroserii, vopsitorie şi motoare vor fi finalizate şi date în folosinţă.

În 2010, uzina din Craiova va lansa o maşină de dimensiuni reduse, care va fi exportată în Europa. Uzina din Craiova va fi producătorul exclusiv al acestui model, a mai afirmat directorul general al Ford Europa, John Fleming. Potrivit unei declaraţii din luna octombrie 2008 a purtătorului de cuvânt al Ford Europa, Hans Jurgen Fuchs, „produsul fabricat exclusiv în România va fi de clasă mică, dar nu va fi nici Fiesta şi nici înlocuitorul modelului Fusion”.

Ford România are în prezent 3.600 de angajati, iar începând cu 2011 va începe supimentarea pesonalului. Ţinând cont de acest aspect, se poate deduce perioada începerii producţiei de motoare.