Ford a cumpărat şi vineri acţiuni la Automobile Craiova (AUCS), preluând din piaţă titluri reprezentând 0,88% din capitalul companiei, pentru 2,9 milioane lei, astfel că partcipaţia producătorului auto american a ajuns la 96,51%, informează Mediafax.

Compania a plătit câte 17,5 lei (4,2 euro) pentru fiecare din cele 167.861 de acţiuni Automobile Craiova cumpărate vineri. Preţul este similar cu cel plătit joi de Ford către SIF Oltenia (SIF5), pentru pachetul de acţiuni reprezentând 22,85% din capitalul social al Automobile Craiova.

Cotaţia este, în acelaşi timp, foarte apropiată de preţul încasat de stat de la Ford, de 4,16 euro/titlu, când a vândut pachetul majoritar de acţiuni.

Unul dintre vânzătorii de vineri al acţiunilor Automobile Craiova a fost Adrian Andrici, care a contestat, la începutul lunii martie, în instanţă majorarea de capital de 250 milioane de euro realizată în ianuarie de Ford la fosta uzină Daewoo Automobile România, în prezent Ford România. Până la începutul anului, acţionarul unic al Ford România era Automobile Craiova, însă după majorare, participaţia acesteia s-a redus la 2,43%.

Majorarea a fost contestată şi de SIF Oltenia, deoarece operaţiunea, la care nu a participat, a diminuat deţinerea Automobile Craiova la Ford România.

Ford a început să cumpere acţiuni Automobile Craiova în şedinţa de joi, când a preluat participaţia SIF Oltenia, pentru 76,4 milioane lei. Compania americană a mai preluat în aceeaşi zi de la acţionarii minoritari ai Automobile Craiova, încă 0,37% din titluri, pentru 1,2 milioane lei.

Astfel, Ford şi-a majorat joi participaţia de la 72,41% la 95,63% din acţiunile companiei din Craiova.

În urma tranzacţiilor de vineri, Ford a ajuns să deţină acţiuni reprezentând 96,51% din capitalul Automobile Craiova, iar la această participaţie poate să înceapă delistarea companiei de pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti.

Sursa: MEDIAFAX