"Pe Axa 3 – Sectorul de termoficare avem şapte proiecte aprobate. Am reuşit să epuizăm banii alocaţi. Este, practic, sectorul care a reuşit, împreună cu apa (Axa prioritară 1 – n.r.), să meargă foarte bine, să impună un ritm alert de angajare a banilor. Se vede diferenţa între acele sectoare care sunt doritoare să acceseze fondurile europene şi cele care încă mai întârzie în anumite decizii", a spus Burnar.

Proiectul cu cea mai mare valoare va fi implementat în Oradea, cu 78 milioane de euro, urmat de Bacău – 63 milioane de euro, Iaşi – 61 milioane de euro, Râmnicu Vâlcea (Govora) – 59 milioane de euro, şi Timişoara – 58 milioane de euro. Valori mai mici au proiectele de la Focşani – 35 milioane de euro şi Botoşani – 37 milioane de euro.

În ceea ce priveşte sectorul Managementul deşeurilor (Axa 2), aici există 17 proiecte aprobate.

"Aceste proiecte din sectorul de deşeuri, deşi nu sunt de anvergura celor din sectorul de apă, sunt proiecte care acoperă un întreg judeţ, cu o infrastructură integrată, staţii de transfer, sortare, compost, construirea de noi depozite, foarte multe facilităţi care, ulterior, vor trebui gestionate de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară", a precizat Florian Burnar.

El a subliniat că există în pregătire alte 20 de proiecte pe deşeuri, opt fiind în stadiu foarte avansat, cu estimarea că acestea vor fi aprobate în cursul anului 2011, şi 12 proiecte uşor întârziate, din diferite motive, în special din cauza absenţei cadrului instituţional. Se estimează că acestea vor fi aprobate în 2012.

Tot în cadrul Axei 2, în afara sectorului deşeurilor, există şi un alt domeniu de intervenţie, cel al siturilor contaminate. Aici sunt finanţate, în prezent, două proiecte, la Câmpina (2,3 milioane de euro) şi Crângurile (10 milioane de euro). Un al treilea proiect – Turda -, de 19,8 milioane de euro, este în curs de finalizare, termenul estimat de aprobare fiind 30 iunie 2011. De asemenea, în derulare există un proces de selecţie pentru alte două situri contaminate, termenul de finalizare estimat fiind în cursul acestui an.

"Axa 2 se află la jumătatea drumului, iar la termoficare suntem la nivelul alocării, celelalte axe merg un pic mai greu. Până în prezent, campionii POS-ului de Mediu, din punct de vedere al angajării fondurilor, sunt sectoarele de apă şi termoficare, un plus pentru sectorul de apă, care demonstrează o dorinţă mai mare pentru accesarea fondurilor", a conchis Burnar.

Sursa: Agerpres