"Dacă la nivelul Parlamentului va exista o voinţă politică, iar europarlamentarii noştri fac amendamentele necesare, fondurile structurale este posibil să crească, cel puţin aceasta este propunerea Comisiei, de la 19 miliarde de euro la 26 de miliarde de euro în perioada 2014-2020. Pe zona de agricultură ar fi de la 12,5 miliarde la euro la 14 miliarde de euro. Va fi o provocare mult mai mare decât în cadrul financiar 2007-2013 şi pentru asta trebuie să avem structurile foarte bine pregătite", a spus Constantin.

În ceea ce priveşte deschiderea pieţei funciare din 2014, ministrul propus pentru Agricultură consideră că România nu este pregătită pentru acest lucru, preţurile nefiind corelate la valoarea solului românesc.

"În 2014, România trebuie să ridice interdicţia de cumpărare a terenurilor agricole pentru cetăţenii străini persoane fizice, care vor dori să investească în România, dar din păcate piaţa nu este atât de pregătită pe cât ne-am dori. Factorul care determină nepregătirea pieţei se referă la faptul că terenurile sunt fărâmiţate excesiv şi preţurile lor nu sunt corelate la valoarea calităţii solului", a adăugat Daniel Constantin.

De altfel, una dintre priorităţile viitorului ministru al agriculturii se referă la comasarea terenurilor agricole, corelată cu anumite măsuri de asociere a fermierilor.
SURSA: Agerpres