Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a deschis Fondul Carol I, destinat reabilitării sediului său istoric, actualul sediu al Nibliotecii Naţionale.

Campania, susţinută de Casa Regală a României, a debutat la Palatul Elisabeta, în cadrul evenimentului „Seara Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti“, la care au participat Principele Radu al României şi Principele Jean de Luxembourg.

Acest proiect a început în luna noiembrie a anului trecut, iar pentru a duce la bun sfârşit acest demers, CCIB a constituit fundaţia „Fondul Carol I”.

„Fundaţia Fondul Carol I îşi propune colectarea fondurilor necesare pentru consolidarea, reabilitarea şi modernizarea sediului istoric al comunităţii oamenilor de afaceri din Bucureşti. Ne propunem ca în câţiva ani, în inima Bucureştiului, în imediata vecinătate a Băncii Naţionale a României (BNR), comunitatea de afaceri să dispună de un centru de afaceri modern, capabil să găzduiască congrese şi conferinţe internaţionale, cursuri şi seminarii”, a declarat preşedintele CCIB, Sorin Dimitriu.

Fundaţia Fondul Carol I va organiza, în ţară şi străinătate, reuniuni, simpozioane, seminarii şi alte manifestări destinate promovării scopului pentru care a fost constituită. Mai mult, fundaţia organizează evenimente culturale destinate colectării de fonduri în vederea atingerii obiectivului său şi derulează campanii de promovare a proiectului în vederea atragerii de donaţii, sponsorizări şi realizării de parteneriate pentru consolidarea, reabilitarea şi modernizarea sediului istoric al Camerei bucureştene.

Palatul Camerei si al Bursei a fost construit de Camera de Comert a Bucurestiului pe un teren atribuit special din domeniul privat al statului, in baza  Legii 863 din 25 februarie 1906.

Ceremonia asezarii pietrei de temelie a avut loc la 11 mai 1908, iar in 1911, imobilul a fost inaugurat.

Prin Hotararea pronuntata in data de 31 octombrie 2008, cladirea din strada Ghica nr. 2-4 revine proprietarului de drept, respectiv Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.