În China, locul unde a debutat prima oară pandemia de coronavirus, situația devine din nou îngrijorătoare, după ce o nouă explozie de infectări au fost raporatate. Mai exact, potrivit Reuters, este vorba despre oraşul Xian din nord-vestul Chinei, unde un focar de coronavirus a fost descoperit.

În acest context, autoritățile impun sancțiuni drastice și au impus un lockdown total, pentru cei 13 milioane de locuitori, care sunt carantinați până când situația își va reveni.De menționat este faptul că, de când a fost impusă noua regulă, număru cazurilor este în scădere.

Autoritățile din Xian precizează că focarul de coronavirus a avut la origine un avion venit din Pakistan, adăugând că de aici, virusul s-a răspândit în aproape toată zona. La rândul ei, comisia centrală pentru inspecţii de disciplină a afirmat într-un comunicat că 26 de persoane din Xian sunt trase la răspundere pentru că „nu şi-au făcut treaba” în eforturile de prevenire şi control al coronavirusului, fără a specifica la ce pedeapsă au fost supuse acestea.

De menționat este faptul că deşi numărul de cazuri simptomatice din Xian este unul destul de mic față de alte zone ale globului adică, de 255 de infectări în perioada 9- 23 decembrie, autorităţile au recurs la măsuri drastice care au reuşit, în general, să împiedice răspândirea virusului, notează Reuters.

Coronavirusul revine în Europa

În timp ce orașul Xian a impus un lockdown pentru a ține pandemia sub control, Spania, dar și Franța au ajuns să fie îngenunchiate de pandemia de coronavirus chiar înainte de sărbătorile de iarnă.

Potrivit autorităților sanitare din Spania, bilanțul arată sumbru. Astfel, în cursul zilei de joi au fost raportate, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de noi contaminări cu SARS-CoV-2. Totodată, incidenţa a crescut și ea cu 127 de puncte la 911 cazuri la 100.000 de locuitori.

Mai exact, conform datelor centralizate de autoritățile sanitare spaniole, în ultimele 24 de ore au fost anunţate 72.912 cazuri şi 82 de decese asociate. Acesta este acum cel mai mare număr înregistrat în ţară de la începutul pandemiei.

În ceea ce privește bilanţul total al pandemiei de COVID de la debut și până în prezent, acesta este de 5.718.007 cazuri de contaminare şi 89.019 decese asociate, potrivit TVE. Referitor la incidenţa, sursa citată arată că aceasta este de 911,3 cazuri la 100.000 de locuitori și a depăşit vârful înregistrat în al treilea val (de 900 de cazuri), în ianuarie 2021.

O situație similară are loc și în Franța, unde în doar 24 de ore, autoritățile sanitare au anunțat cel mai mare număr de infectări de până acum. Este vorba despre peste 90.000 de cazuri raportate.