Fondul Monetar Internaţional analizează mai multe opţiuni pentru a ajuta guvernele să recupereze fondurile investite în salvarea instituţiilor de credit, printre care impunerea unei taxe asupra tranzacţiilor financiare ale băncilor, a declarat directorul general adjunct al FMI, John Lipsky.

G20 a solicitat FMI în septembrie să găsească mijloace prin care sistemul bancar îşi poate finanţa propria salvare, a afirmat Lipsky, citat de Reuters.

„Este important să luăm în considerare opţiuni care permit funcţionarea cu adevărat eficientă a sistemului, evitarea dezechilibrelor şi, în primul rând, o eventuală taxă asupra tranzacţiilor (financiare – n.r.)”, a precizat el.

Idee din anii ’70

O taxă asupra tranzacţiilor financiare ale băncilor a fost propusă pentru prima dată de laureatul premiului Nobel pentru Economiei James Tobin la începutul anilor ’70. Tobin cosidera că taxa ar trebui impusă doar tranzacţiilor de pe pieţele valutare, pentru a le face mai stabile. Efectul ei ar fi limitarea tranzacţiilor şi nu acumularea de capital, a explicat Lipsky.

SUA se opune instituirii unei astfel de măsuri. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la începutul lunii noiembrie, pentru Reuters, că instituţia pe care o conduce nu ia în considerare o taxă precum cea indicată de Tobin, deoarece sunt şanse mari ca aceasta să nu aibă rezultate.

O altă opţiune ar fi un onorariu obligatoriu de asigurare impus băncilor pentru finanţarea unui fond utilizat în perioadele de criză. FMI va prezenta G20 rezultatele analizelor la summitul din iunie 2010, a mai spus Lipsky.

SURSA:Mediafax