Testele de stres realizate de FMI pentru aproximativ 90% din băncile spaniole au arătat că majoritatea ar fi capabile să facă faţă unei înrăutăţiri a situaţiei economice, se arată în estimarea FMI referitoare la situaţia sectorului financiar din Spania.

Totuşi, FMI susţine că o strategie atentă pentru ‘curăţarea rapidă şi adecvată’ a băncilor cu probleme este esenţială pentru ca băncile solide să nu fie afectate de scăderea încrederii pieţelor în sectorul bancar.

‘Cele mai mari bănci par să fie suficient capitalizate şi au o profitabilitate ridicată pentru a face faţă unui declin suplimentar al condiţiilor economice, dar vulnerabilităţile rămân la alte bănci care depind de sprijinul statului iar întregul sector bancar rămâne vulnerabil la problemele de pe pieţele de finanţare’, se arată în raportul FMI.

De asemenea, FMI avertizează că, deşi autorităţile de la Madrid se concentrează pe rezolvarea problemelor din sectorul financiar, unele bănci ar putea avea dificultăţi în îndeplinirea noilor reglementări privind capitalul. Percepţia pieţelor privind creşterea riscurilor asupra ratingului suveran şi sectorului bancar ar putea adăuga noi presiuni asupra băncilor, în special în cazul celor cu necesităţi mari de finanţare, avertizează FMI.
SURSA: Agerpres