Consiliul de administraţie, instanţă din 24 de ţări şi grupuri de ţări, a votat în favoarea acestei reforme, a indicat Strauss-Kahn într-o conferinţă de presă.

La 23 octombrie, la sfârşitul unei reuniuni la Gyeongju (Coreea de Sud), miniştrii de finanţe şi reprezentanţi ai băncilor centrale ale G20 au indicat că au căzut de acord asupra principiului unei ‘dublări a cotelor-parte’ ce vor întări capitalul FMI.

Acest grup de ţări bogate şi emergente a indicat de asemenea că ţările europene au acceptat să reducă două dintre locurile lor în consiliul de administraţie.

De asemenea, ‘peste 6 la sută din drepturile de vot în interiorul FMI urmează a fi transferate de la ţările suprareprezentate, în principal ţări bogate şi producătoare de petrol, spre ţări emergente subreprezentate, a adăugat Strauss-Kahn. Prin această reformă, 110 din cele 187 de state membre îşi vor vedea de asemenea drepturile lor de vot sporite, a precizat el.

Reforma propusă urmează acum să fie transmisă consiliului guvernatorilor FMI, instanţă ce regrupează cele 187 de state membre.

SURSA: Agerpres