Într-o postare pe pagina personală de facebook, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că pachetul de susținere a economiei o să depășească 7% din PIB până la finalul anului.

“Fară precedent în România! Pachetul de susținere a economiei o să depășească, ATENȚIE, 7% din PIB până la finalul anului.
Deja în primele 9 luni am ienjectat SUPLIMENTAR în economie 34.5 miliarde lei (3.2% din PIB)”, scrie Cîțu pe facebook.

Totodată, ministrul de la finanțe subliniează faptul că în primele nouă luni ale acestui an, guvernul ”a injectat suplimentar în economie 34.5 miliarde lei (3.2% din PIB)”.

„Sumele injectate suplimentar în economie de guvernul PNL:
– 14,4 miliarde prin masuri fiscale
– 250 de milioane lei bonificații la plata impozitului pe profit
– 3,2 miliarde lei rambursare TVA în plus față de anul trecut
– 6,9 miliarde lei cheltuieli cu investițiile mai mari ca anul trecut (cea mai mare sumă din ultimii 10 ani și mai mult decât s-a cheltuit în 2016 sau 2017 tot anul)
– 9,8 miliarde lei cheltuieli legate direct de COVID-19”, a adăugat Cîțu.

Declinul economiei a fost oprit

Cîțu a mai precizat că pe lângă cheltuielile menționate, mai există o serie de programe care însumează o sumă colosală. Este vorba despre 30 de miliarde de lei și totodată ministrul a precizat și modul în care acești bani ajung în economia țării.

„La aceste cheltuieli de la buget adaugăm programe de garanții de aproximativ 30 miliarde lei. Bani care ajung în economie prin intermediul sistemului financiar bancar si sunt garantați de stat”, a mai scris ministrul.

Ministrul a încheiat postare susținând că Guvernul nu se va opri aici și consideră că programul de stimulare al economiei a reușit să facă ce și-a propus, mai exact să oprească declinul economiei în acest an.

Nu ne oprim aici. Acest program MASIV de stimulare a economiei a stopat declinul economiei în 2020 (evităm recesiunea tehnica) și garanteaza o creștere economica puternică în 2021″, a mai scris Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.