Netbook-urile (mini-laptopuri) sunt singurele echipamente IT ale căror vânzări au crescut anul acesta, pe o piaţă marcată de o scădere cifrată la aproape 60%, conform unui comunicat Flamingo.

Flamingo International, al doilea retailer de produse electronice, electrocasnice şi IT&C de pe piaţa din România a înregistrat o creştere de 30% pe vânzările de netbook-uri comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.

Această evoluţie este datorată în principal scăderii preţurilor la acest tip de echipamente, evoluţiei tehnologiei către performanţe apropiate de cele oferite de laptopurile clasice şi de extinderea ofertei pe această categorie de produse.

„Netbook-urile au fost singura categorie de produse din zona IT pe care am înregistrat o creştere de aproximativ 30%, pe fondul unei pieţe care a crescut cu numai 10% pe această categorie de produs. Preţul accesibil, ultraportabilitatea şi oferta variată au fost caracteristicile de bază care au dus la această evoluţie, pe o piaţă care la sfârşitul anului va fi mai mică cu aproximativ 60%, comparativ cu 2008”, a declarat Zdenek Kustka, Sales Director Flamingo International.

O altă particularitate a acestui an pe zona de IT a fost accelerarea trecerii de la desktopuri la notebook-uri, fapt care s-a concretizat într-o scădere mai abruptă a vânzărilor de desktopuri, spre valori mai mici cu aproximativ 80% faţă de anul trecut.

SURSA: Flamingo