"Revizuirea perspectivei la pozitivă reflectă estimările Fitch potrivit cărora deficitul bugetar al Ucrainei urmează să se reducă în mod semnificativ în 2011, ajutat de relansarea economiei şi diminuarea cheltuielilor", a declarat analistul Fitch, Charles Seville.
"În plus, guvernul ucrainean a reuşit să obţină aprobarea parlamentului pentru o reformă a pensiilor nepopulară, dovadă a angajamentului său faţă de soluţionarea provocărilor fiscale pe termen mediu şi îndeplinirea unei părţi din reformele convenite cu FMI", a adăugat analistul Fitch.

Agenţia estimează că guvernul ucrainean va reuşi să reducă deficitul fiscal la 4% din PIB în 2011 de la 7,9% din PIB în 2010. De asemenea, Fitch estimează că economia Ucrainei va creşte cu 4%-5% în 2011-2012, după 4,2% în 2010 pe măsură ce cererea internă îşi revine. Datorită consolidării fiscale şi relansării economiei, Fitch estimează că datoria guvernamentală se va stabiliza la aproximativ 30% din PIB la finele lui 2011.

Potrivit Fitch, continuarea creşterii sustenabile fără a genera dezechilibre macroeconomice şi o îmbunătăţire a sectorului bancar ar putea conduce la o majorare de rating, la fel ca şi noi progrese în reducerea deficitului bugetar şi soluţionarea slăbiciunilor finanţelor publice. Fitch avertizează însă că există şi riscuri care ar putea conduce la o acţiune negativă de rating, inclusiv o relansare fiscală semnificativă înaintea alegerilor parlamentare din 2012, o deteriorare semnificativă a mediului extern sau şocuri politice interne.
SURSA: Agerpres