Şi perspectivele Marfin Popular Bank şi Hellenic Bank au fost revizuite în scădere, de la ‘stabilă’ la ‘negativă’. De asemenea, agenţia a retrogradat ratingul de viabilitate al celor trei bănci cipriote.

Decizia agenţiei vine după ce miercuri Fitch a coborât cu două trepte ratingul suveran al Ciprului, de la ‘A minus’ de la ‘BBB’, cu perspectivă negativă, din cauza expunerii băncilor locale pe Grecia.

Deciziile de rating indică aşteptările Fitch conform cărora vor urma alte presiuni asupra profilului de risc al băncilor, asupra profitabilităţii şi capitalului, din cauza mediului operaţional dificil din Grecia, la care băncile cipriote au o expunere semnificativă, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară. Mai mult, aceste bănci se confruntă cu un mediu operaţional mult mai dificil în Cipru, din cauza adoptării măsurilor de austeritate şi a exploziei de la un depozit de muniţii, care a distrus cea mai mare centrală electrică din Cipru, aruncând ţara în criză economică şi politică.

Cipru este o economie mică în care sistemul bancar are o pondere foarte mare, activele din sistemul bancar fiind de nouă ori mai mari decât Produsul Intern Brut. Expunerea băncilor cipriote pe Grecia este considerată de Fitch drept o sursă semnificativă de vulnerabilitate, din cauza dificultăţilor crescute cu care se confruntă ţara vecină începând din luna ianuarie 2011.

Fitch estimează că aproximativ o treime din activele sistemului bancar cipriot sunt susceptibile să fie afectate într-un mod sau altul de criza din Grecia. Această expunere include aproximativ 14 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni guvernamentale greceşti, la care se adaugă cinci miliarde de euro sub formă de obligaţiuni emise de băncile greceşti.

Agenţia de evaluare consideră că trei bănci cipriote au o expunere deosebită pe Grecia: Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank şi Hellenic Bank. Cu toate acestea, Fitch crede că aceste bănci pot absorbi impactul unei crize suverane din Grecia care să presupună o reducere a valorii bondurilor guvernamentale greceşti.

Bank of Cyprus este cea mai mare bancă din Cipru, cu 588 sucursale, din care 143 în Cipru, şi aproximativ 12.000 de angajaţi, din care 3.560 în Cipru. Bank of Cyprus a intrat pe piaţa românească în 2007 şi, în prezent, îşi desfăşoară activitatea prin 13 sucursale şi două agenţii.

În România, din luna aprilie 2006, Egnatia Bank (România) este membră a Grupului Marfin. Începând din luna mai 2008, banca şi-a schimbat numele în Marfin Bank, ca urmare a finalizării fuziunii de pe piaţa elenă a grupurilor Marfin Financial, Egnatia Bank şi Laiki.
SURSA: Agerpres