Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere cu o treaptă ratingurile pentru credite pe termen lung ale National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias, ATEbank şi Piraeus Bank, bănci prezente şi în România, ca urmare a reducerii calificativului suveran al Greciei.

Fitch a coborât calificaltivul pentru credite pe termen lung ale NBG, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank de la „A-” la „BBB+”, respectiv ratingul ATEbank de la „BBB” la „BBB-„, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Totodată, Fitch a revizuit în scădere cu o treaptă şi limita inferioară pentru revizuirea calificativelor pe termen lung, luând în calcul susţinerea din partea statului.

Astfel, specialiştii Fitch evaluează la „BBB-” limita inferioară de susţinere pentru NBG şi ATEbank, în scădere de la „BBB”, în timp ce pentru Piraeus Bank, EFG Eurobank şi Alpha Bank, aceasta a fost modificată la „BB+”, de la „BBB-„.

Ratingurile de susţinere ale Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus au fost revizuite la „2”, de la „3”.

Perspectiva calificativelor pe termen lung ale Alpha Bank, Eurobank, ATEbank şi Piraeus este negativă, în timp ce pentru NBG aceasta este stabilă.

Ratingurile individuale ale celor cinci bănci au fost confirmate.

Statul e de vină

„Revizuirea în scădere a limitelor inferioare pentru susţinere din partea statului în cazul tuturor celor cinci bănci şi coborârea calificativelor de susţinere pentru Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank reflectă opinia Fitch că disponibilitatea guvernului elen pentru a sprijini instituţiile financiare rămâne neschimbată, însă capacitatea acestuia de a oferi ajutor a fost redusă potrivit măsurii de reducere a ratingului suveran al Greciei”, se arată în comunicat.

Fitch a revizuit în scădere ratingul Greciei pentru credite pe termen lung, cu perspectivă negativă, din cauza temerilor privind evoluţia pe termen mediu a finanţelor publice şi a incertitudinii privind recuperarea economică.

Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATEbank sunt prezente pe piaţa din România sub brand propriu, în timp ce NBG controlează Banca Românească, iar EFG Eurobank Bancpost.

SURSA:Mediafax