Anunţul acesteia vine după ce, urmare a unei decizii a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), licitaţia privind achiziţionarea în Capitală a 400 de autobuze a fost suspendată. 

"De un an şi mai bine, practic de la preluarea mandatului, am muncit încontinuu pentru această licitaţie, care reprezintă un prim pas pentru modernizarea parcului auto al RATB. (…) Nu mai putem asista pasivi la aceste practici profund dăunătoare, aşa că am decis să solicităm celor în drept modificarea cadrului legislativ în domeniul achiziţiilor publice, în sensul responsabilizării celor care depun contestaţii, respectiv prin introducerea unui termen-limită şi a unui sistem de cauţiuni. În acest fel, contestatarii de bună credinţă şi care semnalează vicii reale de procedură vor fi delimitaţi de cei care fac acest lucru în scopul obţinerii unui beneficiu direct din participarea la licitaţie şi nu din adjudecarea acesteia", a spus Firea, potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). 

Ea consideră că actuala legislaţie permite unor "contestatari de profesie" să hărţuiască autorităţile contractante. 

"Din păcate, constatăm că actuala legislaţie le permite unor contestatari de profesie, antrenaţi în jungla birocratică, să hărţuiască autorităţile contractante şi chiar să blocheze proceduri de achiziţii publice, cum este în cazul de faţă. Acest lucru se răsfrânge direct asupra cetăţenilor, al căror acces la un transport public în comun la parametri ridicaţi de siguranţă şi confort este restricţionat pentru satisfacerea unor interese comerciale obscure şi, în unele cazuri, oculte", a arătat Firea. 

Potrivit PMB, urmare a deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor comunicate printr-o încheiere din 13 septembrie, licitaţia privind achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a unui număr de 400 de autobuze a fost suspendată până la soluţionarea de către CNSC a contestaţiilor privind documentaţia de atribuire depuse până în prezent. 

"Înnoirea şi modernizarea parcului auto al RATB, care vor avea ca rezultat creşterea semnificativă a gradului de atractivitate a transportului public de persoane în Capitală, sunt esenţiale pentru planul de acţiuni privind descongestionarea traficului şi ameliorarea factorilor de mediu. Este cu atât mai regretabil că măsuri menite să contribuie direct la creşterea calităţii vieţii bucureştenilor sunt puse în paranteză din motive birocratice", menţionează sursa citată.
 AGERPRES