Ministerul Afacerilor externe şi cel al Transporturilor, care au anunţat decizia într-un comunicat comun, au cedat astfel în faţa presiunii filialei finlandeze a Amnesty International.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cere o anchetă exhaustivă asupra posibilei tranzitări a Finlandei de către avioane în care CIA transporta ilegal persoane suspectate de terorism.

În cadrul unui program numit "Extraordinary Rendition" creat de SUA în 2001, suspecţii capturaţi în cursul ‘războiului împotriva terorismului’ declanşat de Washington după atentatele de la 11 septembrie ar fi fost transportaţi ilegal în ţări ca Afganistan, Egipt, Iordania şi România pentru a fi supuşi la interogatorii, scrie France Presse.

"Ministerele au stabilit că publicarea de informaţii privind zborurile este conformă cu drepturile internaţionale ale omului şi cu justiţia şi din punctul de vedere al sistemului nostru naţional de drepturi fundamentale există motive bune pentru a face aceste informaţii publice", se menţionează în comunicatul finlandez.

Până în prezent, responsabilii finlandezi au fost reticenţi să furnizeze informaţii privind zborurile în cauză, evocând necesitatea de a proteja confidenţialitatea activităţilor Finavia, autoritatea finlandeză de aviaţie civilă. Filiala finlandeză a Amnesty International a salutat decizia anunţată joi.
Sursa: Agerpres