Dupa ce a icercat zadarnic sa intervina i procesul CEC-Sov Invest i favoarea institutiei care a riscat si a garantat unitatile de fond FNI, Ministerul Finantelor Publice a schimbat tactica. Din intervenient s-a transformat i reclamant, dind i judecata CEC si Sov Invest. Obiectul procesului ce va avea loc pe data de 25 ianuarie este acelasi contract de fidejusiune/cautiune care provoaca insomnii CEC.
FNI-stilor li se sapa groapa
Avind i vedere faptul ca pe 2 februarie Curtea Suprema de Justitie (CSJ) ar trebui sa decida legalitatea contractului, gestul Ministerului Finantelor Publice este perfect explicabil. Daca CSJ decide, aidoma celorlalte instante, valabilitatea contractului de fidejusiune/cautiune, investitorii pot cere direct CEC-ului onorarea obligatiei asumate si consfintite prin semnatura ex-presedintelui Camenco Petrovici. Chiar daca parcursul efectiv al recuperarii banilor este extrem de anevoios, macar teoretic investitorii pot capata satisfactie. Intervenind i ecuatie si cel de-al doilea proces, mai precis posibilitatea unui verdict contrar celui din primul, lucrurile devin din anevoioase de-a dreptul complicate. Daca Ministerul Finantelor Publice are cistig de cauza, executarea contractului se ideparteaza cu ani lumina. Motivul: urmeaza revizuiri de hotariri, contestatii la executare etc., proceduri ce dureaza ani.
Nu trebuie isa uitat un amanunt foarte important. Premierul Adrian Nastase si-a asumat angajamentul ca i cursul acestei luni Executivul sa gaseasca o solutie rapida de despagubire a investitorilor FNI. Fara idoiala, principalul sfetnic i aceasta problema ii este ministrul finantelor publice, ministru care, normal, trebuie sa stie ca lupta pentru nerecunoasterea contractului de fidejusiune-cautiune, deci pentru neimplicarea CEC i afacerea FNI.
in eventualitatea victoriei ministerului, statul nu mai are nici o treaba cu FNI-stii. Au riscat pe un fond privat de investitii, nu au deci motive sa astepte reparatii din partea bugetului public. Cu atita mai mult cu cit Guvernul Rominiei s-a angajat i scris i fata Fondului Monetar International ca nici un banut din banul public nu va lua drumul buzunarelor celor 300.000 de investitori.