ITIA a venit cu lămuriri

Simona Halep nu este prezentă pe lista următoarelor turnee din luna august, cele de la Montreal și Cincinnati. De asemenea, chiar dacă s-a vehiculat în ultima vreme că Simona Halep este aproape de o revenire pe teren, agenția internațională a venit recent cu unele lămuriri.

Astfel, ITIA a confirmat că nu a luat nicio decizie în cazul sportivei și că aceasta este marcată ca fiind suspendată provizoriu pe lista de jucătoare de la turneul US Open.

„Vă promit că încă nu a fost pusă la dispoziția nimănui nicio decizie (n.r. în procesul de dopaj al Simonei Halep). În lista US Open, ea este marcată în mod clar ca fiind suspendată provizoriu și, prin urmare, dacă va rămâne suspendată, va fi retrasă. Dacă nu este, ea poate concura”, a precizat ITIA într-un răspuns pentru Antena 3.

De asemenea, un răspuns oficial din partea Sport Resolutions, un tribunal independent din Londra care se ocupă de dosarele de dopaj în sportul alb, urmează să fie prezentat în următoarele zile.

Jurnalistul Daniel Radu a subliniat că o jucătoare aflată în perioadă de suspendare nu poate fi înscrisă automat la turneele de Grand Slam. În concluzie, există două posibilități pentru Simona Halep să revină cât mai curând pe teren: fie suspendarea provizorie îi este ridicată definitiv, fie îi este impusă o suspendare mai mică de un an.

Până la primirea unui răspuns oficial, situația rămâne incertă, iar fanii așteaptă cu nerăbdare să afle când o vor putea revedea pe Simona Halep pe teren.

Simona este suspendată din octombrie 2022

Simona Halep este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat în timpul US Open, în august 2022. Această moleculă interzisă stimulează producția de globule roșii și este interzisă de Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA). Halep riscă până la patru ani de suspendare în acest caz.

Ulterior, Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului a confirmat că Simona Halep „a fost acuzată de o altă încălcare separată a Programului antidoping din tenis, în legătură cu nereguli în pașaportul său biologic de sportiv (ABP)”.

Această a doua acuzație „se bazează pe o evaluare a profilului pașaportului biologic al Simonei Halep de către un grup de experți independenți”, precizează organismul internațional.

Pașaportul biologic al unui sportiv face posibilă monitorizarea diferiților parametri sanguini pe o perioadă lungă de timp și ajută la identificarea potențialelor încălcări ale regulilor antidoping.