"În România vom dezvolta proiecte de producere a energiei eoliene în trei zone – Buzău – Brăila – 897 MW, Suceava – peste 500 MW şi Caraş Severin – 700 MW. În 2013 sperăm să avem toate autorizaţiile de construcţie pentru Brăila – Buzău. Putem instala o turbină pe săptămână, astfel că estimăm că la finalul anului 2013 sau în 2014 capacitatea va fi instalată. Producţia la capacitate maximă este estimată pentru 2017", a afirmat Bernard Esquirol.

În zona Brăila – Buzău vor fi realizate 10 parcuri eoliene reprezentând o investiţie totală de aproximativ 1,35 miliarde de euro.

"Proiectele din România vor demara mai târziu decât am planificat deoarece am schimbat furnizorul de turbine eoliene – Vestas. Momentan discutăm cu companiile Alstom şi Siemens", a spus directorul general al Filasa International.

Pe teritoriul judeţelor Brăila şi Buzău, grupul Eolenvest va dezvolta Parcurile Eoliene de Sud-Est – un ansamblu de proiecte energetice în comunele Ulmu, Cireşu, Zăvoaia, Dudeşti, Tudor Vladimirescu, Ciocile, Roşiori, Ruşeţu şi Largu, urmând ca investiţia să fie amortizată în cinci ani.

Proiectele sunt derulate prin intermediul unor societăţi de proiect constituite în cadrul grupului şi sunt în prezent în diferite stadii de autorizare, studiile specifice măsurare a vitezei vântului, evaluare a biodiversităţii sau studii geotehnice pentru fiecare locaţie fiind în derulare de la începutul anului 2011.

"În Tudor Vladimirescu am obţinut autorizaţia de construire pentru parcul eolian de 95 MW şi suntem în proces de obţinere a autorizaţiei pentru amplasarea traseelor de cabluri electrice şi a instalaţiei de racordare a parcului în staţia Lacul Sărat", a adăugat Bernard Esquirol.

De asemenea, Filasa International intenţionează să dezvolte un proiect fotovoltaic în România, pe o suprafaţă de 1.200 hectare.

"Vrem să continuăm investiţiile în România, în energia fotovoltaică. Este vorba despre un proiect de aproximativ 300 MW, pe o suprafaţă de 1.200 ha. Ar fi necesară o suprafaţă similară uneia pentru o fermă", a precizat reprezentantul Filasa.

Potrivit estimărilor specialiştilor, la sfârşitul anului 2012, în România, peste 7,5% din cererea de electricitate ar putea fi acoperită de energia eoliană. Fiecare MW de putere eoliană cere o investiţie cuprinsă între 1,5 şi 1,6 milioane de euro, astfel că valoarea totală a investiţiilor făcute în România s-ar putea ridica până la 5 miliarde de euro, până în anul 2013, potrivit datelor Filasa International.
Sursa: Agerpres