Producatorul italian de automobile Fiat si-a cerut oficial scuze in fata poporului chinez pentru un spot publicitar in care trateaza un subiect delicat pentru Beijing, situatia Tibetului.

Scandalul a izbucnit in China dupa ce presa a reportat ca un spot publicitar realizat de firma torineza nu arata adevarata imagine a Tibetului, ci una din care guvernul chinez este pus intr-o lumina proasta.

Spotul publicitar il are in centru pe actorul american Richard Gere, cunoscut pentru opiniile sale radicale in privinta Tibetului si a libertatilor din China. Grupul Fiat a eliberat un comunicat in care se dezice de opiniile lui Gere si exprima raspicat ca nu are si nu isi doreste sa aiba niciun amestec in cazul autonomiei Tibetului sau alte situatii politice internatioanle.

Reclama a fost realizata pentru modelul Lancia Delta si are la baza un scenariu in care Richard Gere este aratat conducand de la Hollywood pana in Tibet. Initial, directorul executiv Fiat, Sergio Marchionne, si-a dat acordul pentru folosirea acestui spot in Italia, insa, in lumina ultimelor evenimente, a cerut retragerea lui din media.

Sursa: Forbes