„În prezent doar 80% din cantitatea de lapte destinată procesării este colectată. Scăderea producţiei a fost determinată de suportul tot mai puţin acordat de stat. Astfel, în acest moment, sunt livrate către unităţile de procesare 800-900 mii tone lapte anual. Trebuie spus că în fiecare an cota de lapte alocată procesării creşte cu câteva procente astfel că acum aceasta a ajuns la 1,4 milioane tone”, a spus Gheorghe Petrişor, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.
El a explicat că producţia de lapte a României a scăzut foarte mult după aderarea la UE. „În anul 2005 în România se produceau cinci milioane tone de lapte. Apoi s-a obţinut în negocierile cu Uniunea Europeană o cotă de 3,2 milioane tone, din care două treimi sunt alocate vânzării directe, adică 2 milioane tone, celelate 1,2 milioane tone fiind destinate livrărilor către procesatori. Nici măcar această cantitate nu este acoperită”, a mai arătat Pterişor.
O cauză a acestei situaţii este legată şi de faptul că mulţi fermieri au un număr redus de vaci, ceea ce face greu de accesat un contract cu o firmă de procesare care doreşte o cantitate mai mare de lapte şi de calitate superioară. „Românii au mari dificultăţi în a se aduna pentru a face împreună un demers”, a precizat vicepreşedintele APRIL. Aşa s-a ajuns ca marile fabrici din industria de prelucrare a laptelui să încerce să susţină fermierii mijlocii pentru a se dezvolta. Procesatorii semnează contracte cu aceşti crescători de bovine prin care se obligă să colecteze toată cantitatea de lapte produsă, cu condiţia ca laptele livrat să fie de  calitate superioară.
De altfel, şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a arătat că România va trebui ca în doi-trei ani să recâştige efectivele de bovine pierdute după aderare pentru a nu ajunge dependenţi de importuri. „România nu are voie importe produse lactate”, a spus Tabără.
Aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană a însemnat pierderea, în ultimii trei ani, a 750.000 de vaci. Astfel, România a rămas acum cu doar 1,9 milioane bovine, în condiţiile în care în 1989 în România existau în jur de 6,5 milioane bovine.
Dacă în 2007, primul an de aderare la UE, România deţinea 2.734.000 bovine, potrivit datelor ultimului Recensământ General Agricol, în acest moment, mai sunt înregistrate în România 1.985.000 bovine.