Femeile din Rusia sunt educate să devină „soții de eroi”

De pe 24 februarie 2022 și până acum, femeile din Rusia sunt educate să devină „soții de eroi”, adică să gândească diferit și să simtă altfel, cât timp soții lor se află pe câmpul de luptă din Ucraina, fiind ajutate să devină „soții potrivite pentru soldații ruși” de antrenorii de dezvoltare personală, bloggerii ruși și ONG-urile din Rusia.

„Cinci reguli de viață pentru soția unui soldat implicat în operațiunea specială”, „Cum să petreceți o vacanță astfel încât soțul dvs. să se întoarcă pe front entuziasmat?!”, „Ce să spuneți la telefon pentru a da putere unui bărbat implicat în operațiunea specială?” sunt câteva dintre articolele publicate în mod regulat pe blogurile destinate „soțiilor de eroi”, care sunt educate să schimbe „Nu mai am putere/sunt obosită/nu mai pot suporta” în „E greu fără tine, dar rezist/totul va fi bine”.

„Soțiile potrivite pentru soldații ruși” sunt preocupate de gospodărie și de copiii lor, sunt puternice, nu plâng și nu se văicăresc, nu-și condamnă soții pentru că au plecat pe frontul de luptă din Ucraina și le tolerează grosolănia.

Societatea rusă forjează o nouă feminitate

„Vedem că războiul întărește rolurile tradiționale în societate. Armata, care este o instituție-cheie pentru formarea masculinității hegemonice (dominante), a ieșit în evidență. Această masculinitate necesită o femeie corespunzătoare. Prin urmare, asistăm acum la o încercare de a ‘readuce femeia în casă’. Cu ajutorul unor platforme, societatea rusă forjează o nouă feminitate.

Femeia este considerată o ființă inferioară bărbatului și mai puțin matură din punct de vedere intelectual. Așa că este logic că femeilor li se spune: ‘Stai așa! Ai curaj!’. Emoțiile femeilor sunt adesea interpretate ca o incapacitate de a se controla. O femeie, într-un cadru de referință patriarhal, trebuie să fie lipsită de emoții pentru a se apropia de ‘oameni normali’.

În contextul actual, normele de gen se deplasează către norme mult mai conservatoare, de genul ‘a fi un bărbat adevărat înseamnă să lupți. Acest lucru va duce la creșterea violenței. În același timp, având în vedere influența tot mai mare a Bisericii Ortodoxe Ruse, nu există niciun motiv să credem că vor fi adoptate legi care să protejeze siguranța femeilor, cum ar fi legea privind prevenirea violenței domestice”, a explicat cercetătoarea în domeniul genului Alexandra Talaver.