Explicaţia nu a fost atât de poetică, dar aşa am auzit-o. Problema este că lui Christine Lagarde nu-i plac rimele, ei îi plac mai mult cifrele. Dacă ar fi profitat ea de dorinţa noastră pentru muzică, încă am fi fost destul de înşelaţi. Dar franţuzoaica cu profil sec a scos calculatorul: "Pentru fiecare euro de austeritate, economia va scădea cu 0,50 euro", a decretat ea. Restul omenirii a privit formula ca viţelul la poarta nouă, s-a prefăcut că înţelege şi a zâmbit, deoarece şi Lagarde zâmbea atunci când a enunţat formula.
Un euro economisit şi o scădere de doar jumătate de euro, părea bun şi promiţător acel raport… Numai că acum am aflat că pentru fiecare euro de austeritate, în fond, economia scade între 0,9 şi 1,7 euro. Până şi nişte tonţi ca noi ştim să calculăm dimensiunea greşelii: FMI a greşit de la dublu la triplu! Încă o dată s-a dovedit avantajul poeziei.
Dacă FMI s-ar fi ghidat după ea, şi astăzi ar fi putut să ne mai înşele, spunând că greşeala era mică, în loc de buchete de margarete erau de crizanteme… Dar cum a insistat asupra cifrelor, s-a încurcat. Sunt nişte cunoscători ai minciunii.
SURSA: DIÁRIO DE NOTÍCIAS, RADOR