Isabel dos Santos, 40 ani, este cea mai bogată femeie din Africa şi este supranumită de cei de la Forbes “prinţesa africană”. Ea este fiica lui Jose Eduardo dos Santos, preşedintele Angolei şi prima femeie miliardară în dolari din Angola. Cea mai mare parte a averii sale, care reprezintă un miliard de dolari, o reprezintă pariticipaţia de 25% la compania Unitel, unul dintre cei doi operatori de telefonie mobilă din Angola, unde este şi membru în consiliul de administraţie.
Isabel dos Santos a făcut avere reuşind să cumpere acţiuni importante la companii strategice din diferite domenii, industrie, bănci, companii producătoare de ciment, diamante şi telecom. Mai mult de jumătate dintre bunurile sale sunt deţinute prin intermediul unor companii portugeze, care îi conferă acesteia o credibilitate internaţională.
Cei de la Forbes au încercat să afle cum este posibil ca Isabel dos Santos să strângă o astfel de avere într-o ţară unde locuitorii trăiesc de pe o zi pe alta. Cercetările acestora i-au purtat către preşedintele ţării, Jose Eduardo dos Santos.
Se pare că orice companie care vrea să facă afaceri în această ţară africană trebuia să renunţe la o parte dintre acţiuni în favoarea fiicei lui Dos Santos. Astfel, preşedintele reuşeşte să extragă banii din ţara sa în timp ce ţine legea la distanţă. Dacă preşedintele de 71 de ani este înlăturat de la putere acesta îşi poate recupera averea de la fiica sa. Dacă moare în funcţie, banii îi rămân acesteia care poate decide să îi împartă cu fraţii săi.

Angola este al patrulea cel mai mare producător de diamante din lume. Concesionarul exclusiv al minelor de diamante este compania de stat Endiama. În anul 1999 preşedintele angolez a determinat Endiama să formeze mai multe parteneriate cu trei companii israeliene pentru vânzarea pietrelor preţioase.

Telefoanele mobile au revoluţionat Africa, iar Unitel, fiind una dintre cele două reţele de telefonie mobilă din Angola, are peste 9 milioane de abonaţi. Venitul companiei înregistrat anul trecut a fost de 2 miliarde de dolari, fiind cea mai mare companie privată din ţara africană.
70% dintre angolezi traiesc cu doar 2 dolari pe zi, în timp ce 10% sunt la limita subzistenţei din cauza secetei şi neglijării autorităţilor. Unde se duc banii? Aparatul de stat absoarbe mai mult de la buget decât educaţia, sănătatea sau agricultura la un loc. Majoritatea banilor sunt evident furaţi . Între 2007 şi 2010 cel puţin 32 de miliarde de dolari, bani obţinuţi din afacerile statului cu petrol, au dispărut.
Angola se află pe locul 157 din 176 de naţiuni în conform Indexul de perceptie a corupţiei întocmit de Transparency International în fiecare an.

Reacţia presei locale la articolul Forbes despre Isabel dos Santos a fost una pozitivă, ziarul Jornal de Angola scriind că toţi africanii ar trebui să fie mândri de femeia de afaceri. Forbes scrie că angolezi ar trebui să fie insultaţi şi nu mândri.