Federal Reserve câştigă dobânzi de pe urma obligaţiunilor guvernamentale şi a altor obligaţiuni emise de agenţiile Guvernului american pe care le-a achiziţionat pentru a stimula economia după criza financiară mondială. 

În 2016, veniturile nete din dobânzi realizate de Federal Reserve au scăzut cu 7,6 miliarde de dolari, până la 92,4 miliarde de dolari, în principal ca urmare a majorării dobânzilor pe care Fed trebuie să le plătească băncilor comerciale pentru rezervele pe care le păstrează la Banca Centrală. Aceste plăţi au crescut cu 5,1 miliarde de dolari în 2016. În acelaşi timp, dobânzile pe care Fed le câştigă de pe urma obligaţiunilor achiziţionate de pe urma operaţiunilor de tip open market au scăzut cu 2,5 miliarde de dolari. 

Remitenţele de la Fed către Trezoreria SUA au crescut substanţial în ultimii ai, odată cu creşterea bilanţului Fed, după mai multe programe de achiziţionare de obligaţiuni lansate de Banca Centrală a SUA pentru a stimula economia. Fed primeşte dobânzi pentru aceste obligaţiuni precum şi venituri din alte surse. Potrivit legii, Fed utilizează aceste venituri pentru a-şi acoperi chletuielile operaţionale iar restul este trimis la Trezorerie. 

În 2015, Federal Reserve a trimis către Trezoreria SUA suma record de 97,7 miliarde de dolari, care a urmat unui record precedent de 96,9 miliarde de dolari în 2014. În contrast, în anul 2008, Federal Reserve a remis Trezoreriei SUA doar 31,7 miliarde de dolari. 

Aceste plăţi ar urma să se reducă în următorii ani pe măsură ce Federal Reserve va majora dobânzile pe termen scurt, un proces care presupune că va plăti băncilor comerciale dobânzi mai mari pentru rezervele obligatorii pe care acestea le păstrează la Banca Centrală. 

AGERPRES