Elevii s-au întors deja la şcoală în Ungaria, pe 1 septembrie, însă autorităţile de la Budapesta nu au impus restricţii împotriva COVID-19.

Un decret al ministrului responsabil, Miklós Kásler, indică faptul că purtarea măştii de protecţie în şcoli nu mai este obligatorie.

În plus, măsurile restrictive nu mai sunt necesare, iar elevii nu mai trebuie să fie testaţi pentru COVID-19. Totuşi, școlile individuale, particulare au dreptul să își stabilească propriile reguli în funcţie de nevoi, relatează presa de la Budapesta, potrivit ziarulromanesc.at.

Care este situaţia epidemiologică în Ungaria?

Numărul de infectări zilnice cu coronavirus a scăzut brusc în vară. Apoi, în ultima perioadă, acestea au început din nou să crească, cu toate că se află în continuare la un nivel scăzut.

Rata de incidență, calculată la 7 zile pentru 100.000 de locuitori, a fost ultima dată de 11,6, iar cu o săptămână mai devreme era de 6,7.

Majoritatea restricţiile au fost ridicate de către Guvernului Viktor Orban în luna iunie. Masca de protecţie mai este obligatorie doar în spitale şi în centrele de îngrijire pentru bătrâni.

Experții avertizează însă că apariţia celui de-al patrulea val de COVID este iminentă. Ei indică faptul că persoanele care se întorc din vacanță, începutul școlii și evenimentele majore ar putea conduce la o creştere importantă a numărului de infectări.

În Ungaria, aproape 60% dintre persoane s-au imunizat până acum împotriva SARS-CoV-2. Rata de vaccinare la grupa de vârstă 12-18 ani este însă de numai 14%.

Ungaria, singura ţară UE care a început administrarea dozei trei

În altă ordine de idei, Ungaria este singura ţară la nivel european care a început să adminstreze a treia doză de vaccin împotriva COVID-19. Oricine doreşte se poate imuniza cu a treia doză, atât timp cât rapelul are loc la cel puţin patru luni după ultima doză.

Guvernul a publicat un ghid oficial care oferă o abordare combinată: cei care au primit un vaccin AstraZeneca, Johnson&Johnson sau Sputnik V se vor vaccina acum fie cu un vaccin ARNm, fie cu un vaccin cu virus inactivat, precum Sinopharm.

Cei care au avut deja un vaccin ARNm, primesc acum un vaccin cu virus viral sau unul cu virus inactivat pentru rapel.

Ungaria continuă să vaccineze populaţia cu vaccinurile din Rusia şi China, nerecunoscute la nivelul UE.