Astfel, recolta mondială de cereale ar urma să atingă o nouă valoare record în acest an, datorită unei creşteri peste aşteptări, de 6%, a producţiei de grâu.
Potrivit raportului bianual FAO (Food Outlook), în 2011 recolta globală de cereale va creşte cu 3,7% până la 2,325 miliarde tone.
Pe categorii, producţia mondială de grâu ar urma să crească cu 6% în acest an, până la 691 milioane tone.
“Condiţiile meteo favorabile au condus la recolte neaşteptat de bune în unele state UE din Estul Europei, în special în Ungaria şi România, care au contracarat reducerile provocate de secetă în alte părţi”, se arată în raportul FAO.
Rusia va purtea exporta 18,5 milioane tone grâu
În cazul Rusiei, graţie unei creşteri anuale a recoltei de 37%, exporturile de grâu ar urma să se ridice la cel puţin 18,5 milioane tone, în apropiere de recordul din 2008/2009.
De asemenea, exporturile de grâu ale Ucrainei ar urma să se tripleze până la 9 milioane tone iar exporturile de grâu din Kazahstan ar urma să crească cu 30% până la 7,2 milioane tone.
Pentru celelalte categorii de cereale (coarse grains), FAO mizează pe o creştere a producţiei de 2,6%, până la o nouă valoare record de 1,151 miliarde tone.
De asemenea, FAO estimează că producţia mondială de orez ar urma să crească cu 3,4%, până la valoarea record de 482,4 milioane tone. Dacă aceste estimări se vor confirma, rezolta de orez din acest an va fi mai mult decât suficientă pentru a acoperi necesarul de consum iar rezervele mondiale de orez vor creşte pentru al 8-lea an consecutiv.
Separat, FAO a anunţat că indicele preţurilor produselor alimentare mondiale a atins în luna octombrie cea mai scăzută valoare din ultimele 11 luni, datorită unor scăderi semnificative ale preţurilor la cereale, zahăr şi oleagionase. În luna octombrie acest indice se situa în jurul valorii de 216 de puncte, în scădere cu patru puncte faţă de luna septembrie. Acest indice a scăzut constat după luna iulie 2011, dar este în continuare în apropierea nivelului maxim de 238 de puncte înregistrat în luna februarie 2011.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.