Costel Căşnuneanu (55 de ani), care controlează firma de construcţii Pa & Co International, a cumpărat în 28 martie 2008 un teren în suprafaţă de 2.564 mp situat pe Bldv-ul Corneliu Coposu nr. 6-8, la intersecţia cu strada Matei Basarab, peste drum de benzinăria OMV. Terenul achiziţionat fusese evaluat în decembrie 2007 la suma de 22,9 mil. euro, adică 8.933 de euro/mp. Lotul a fost adus ca aport social la societatea C& I Building, controlată la acea dată de Costel Căşuneanu în proporţie de 75% şi de cei doi fii ai săi, fiecare cu câte 12,5%.

La şapte luni de la achiziţia terenului, Căşuneanu se retrage din companie, cedând părţile sale sociale, în valoare de circa 16,8 mil. euro, investitorului belgian Yves Weerts, care a preluat participaţia printr-un offshore.

În 2013, cei trei parteneri rămaşi în firmă au început procesul premergător construcţiei unui turn de birouri cu 17 etaje, înalt de 96 de metri şi cu o suprafaţă închiriabilă de 18.720 mp. Investiţia în acest proiect este estimată la circa 40 mil. euro, urmând ca, din închiriera imobilului, proprietarii să încaseze anual circa 3,6 mil. euro, ţinând cont de o chirie medie de 16 euro/mp/lună practicată în zonă. În 2013, datoriile C& I Building se ridicau la valoarea de 4 mil. euro.

Totuşi, în iunie anului trecut, cei doi fii ai lui Costel Căşuneanu şi-au vândut participaţia de 25% tot lui Yves Weerts încasând câte 1,25 mil. euro fiecare, chiar dacă valoarea participaţilor lor sociale era de 4,65 mil. euro, potrivit datelor înscrise în Monitorul Oficial. Preţul de vânzare evaluează terenul la 3.900 de euro/mp, adică o scădere de 58% faţă de valoarea din 2007.

În ciuda unei pierderi de circa 3,6 mil. euro, rezultată din vânzarea succesivă a terenului, familia Căşuneanu a reuşit să evite deprecierea puternică a proprietăţii, încasând de la belgianul Yves Weerts aproximativ 19,3 mil. euro.

Averea lui Costel Căşuneanu s-a diminuat anul trecut la 95-100 mil. euro şi ocupă poziţia 47 în Top 300 Capital.

Ce se întâmplă cu proiectul

Primul lucru pe care l-a făcut noul proprietar a fost să schimbe denumirea societăţii C& I Building în Unirii View, nume dat şi turnului imobiliar aflat în pregătire.

În iunie anul trecut, un reprezentant al companiei The Advisers/Knight Frank, care se ocupă de închirierea turnului de birouri, declara pentru Capital că au fost aduse utilităţile pe proprietate şi că s-au ales furnizorii şi constructorul proiectului. Începerea construcţiei este condiţionată de atragerea unor chiriaşi dispuşi să se mute în imobil pe baza cărora dezvoltatorul poate obţine finanţarea bancară.   

Clădirea Unirii View se va situa pe locul trei în topul celor mai înalte clădiri din România, după SkyTower şi Tower Center International. Imobilul va dispune de o suprafaţă construită de 31.536 de metri pătraţi şi fiecare etaj va putea fi împărţit între trei chiriaşi. Distanţa dintre faţadă şi centrul clădirii va fi de 12 metri. La parterul clădirii sunt rezervaţi 250 de metri pătraţi pentru facilităţi de retail. Unirii View va dispune de şase lifturi, la care se adaugă unul de serviciu şi două pentru parcarea subterană de patru etaje, unde se vor putea gara 168 de maşini.

Antreprenorul belgian Yves Weerts a fost proprietarul celui mai mare operator logistic din Benelux, compania Weerts Transports & Logistics. Divizia imobiliară şi cea de transport au fost vândute în 2008, Yves Weerts rămânând doar cu divizia de furnizare de servicii.

Investitorul este prezent pe piaţa imobiliară românească din 2007. El a cumpărat nouă hectare de teren lângă Deva pe care a construit un centru de depozitare şi spaţii de birouri la cererea retailerului francez Carrefour.

CITIŢI ŞI Cine controlează cele mai valoroase terenuri din Bucureşti