Unul dintre cei mai activi jucători de pe piaţa imobiliară din provincie, familia Benţa din Târgu-Mureş, a decis să facă primul pas către industria ospitalităţii, investind 9,5 milioane de euro într-un complex hotelier şi un centru de recuperare.

Businessul grupului înfiinţat în 1991 de Remus Benţa a crescut în ultimul an cu 30%-40%, cea mai mare creştere fiind înregistrată de compania de construcţii, Contrascom Benţa. Aceasta a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 20,2 milioane de euro şi un profit net de circa 600.000 de euro.

Practic, firma de construcţii generează 40% din veniturile grupului. Grupul de firme creat în urmă cu 17 ani de familia Benţa este condus în prezent de Remus, Lazăr şi Aurel Benţa. Familia este prezentă şi pe piaţa materialelor de construcţii, printr-o fabrică de polistiren expandat şi una de lacuri şi vopsele, Daw Benţa Romånia, în care partener este grupul german Daw&Caparol. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei Daw Benţa Romånia s-a ridicat la 19,6 milioane de euro, iar profitul net la aproximativ 1,4 milioane de euro.

Totodată, compania a finalizat lucrările de extindere pentru sediul central din Tårgu-Mureş şi a înfiinţat un centru logistic în Bucureşti, ce va deservi sudul Romåniei şi Bulgaria. Reprezentanţii companiei evaluează investiţia la circa 2,5 milioane de euro.

În acest an, compania îşi propune să atingă o cifră de afaceri de 21 milioane de euro, alocånd pentru investiţii două milioane de euro. Această sumă este destinată finalizării centrului din Bucureşti şi extinderii reţelei de showroomuri cu încă trei locaţii. Daw Benţa deţine o reţea de 31 de magazine de prezentare la nivel naţional, prin intermediul cărora îşi comercializează produsele proprii sub brandurile Caparol, Alpina, Capatec, Disbon, Nerchau. Pe plan regional, compania este acţionar majoritar în cadrul firmelor Daw Benţa Mol, din Republica Moldova, şi Daw Benţa Bulgaria.

Investiţii de zeci de milioane de euro în ansambluri rezidenţiale

Pasul următor în evoluţia business-ului a fost crearea diviziei de dezvoltare imobiliară RCB Development& Consulting. „În prezent, investim în proiecte imobiliare în valoare de 160 milioane de euro. Avem în plan un ansamblu rezidenţial format din 240 de apartamente în judeţul Timiş, un cartier de 80 de case în Braşov, alte 30 de case în Sighişoara, un complex de 200 de case în Tårgu-Mureş şi un bloc cu apartamente de lux în Iaşi“, detaliază Remus Aurel Benţa (Jr.), managerul diviziei de imobiliare şi al companiei Daw Benţa Romånia.
În plan se află şi construcţia a 280 de apartamente în Tårgu-Mureş, în blocuri cu 18 etaje, Benţa Towers. Investiţia în acest proiect se ridică la 40 milioane de euro, iar construcţia este preconizată a se finaliza în 2010. În Bucureşti, RCB Development& Consulting are în plan un imobil cu apartamente de lux, în care va investi 30 de milioane de euro şi un proiect de 900 de apartamente.

Un complex hotelier de zece milioane de euro

Cum segmentul hotelier a crescut foarte mult în ultimii ani, Remus Aurel Benţa a decis să intre şi în acest domeniu, prin preluarea complexului Apollo Welness, situat la trei kilometri în afara oraşului Tårgu-Mureş.

„Am preluat locaţia, practic în paragină, şi am investit, în trei ani, circa 9,5 milioane de euro“, spune el. Complexul include un hotel de patru stele, cu 80 de camere, un restaurant, terenuri pentru sport, dar şi un centru spa, cu bază de tratament şi două bazine de 2.900 de metri pătraţi.

«Preţurile apartamentelor noi nu vor scădea; este normal să existe o reaşezare a pieţei imobiliare, dar vor suferi doar preţurile celor vechi, apartamentele noi păstråndu-şi nivelul de preţ.»
Remus Aurel Benţa, preşedinte RCB Development&Consulting

160 mil. de euro este valoarea investiţiilor imobiliare ale dezvoltatorului RCB Development& Consulting

Afacerile familiei

Contrascom Benta SA (constructii)
• Cifră de afaceri 2007: 20,2 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,6 milioane de euro

Daw Benta Romånia (reprezentant Daw&Caparol)
• Cifră de afaceri 2007: 19,6 milioane de euro
• Profit net 2007: 1,4 milioane de euro

EPS Thermopor (fabrica de poliStiren expandat)
• Cifră de afaceri 2007: 2,7 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,11 milioane de euro

RCB Development&Consulting (dezvoltator imobiliar)
• Cifră de afaceri 2007: 7,3 milioane de euro
• Profit net 2007: 1 milion de euro

Mobitech (fabrica de mobila)
• Cifră de afaceri 2007: 1,4 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,006 milioane de euro

Baile Sarate (complex turistic)
• Cifră de afaceri 2007: 0,9 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,005 milioane de euro

Color Expert (comert)
• Cifră de afaceri 2007: 0,6 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,05 milioane de euro

Preventie si protectie (consultanta)
• Cifră de afaceri 2007: 0,2 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,02 milioane de euro