Facturi mai mari pentru cei care au trecut pe piața concurențială. ANRE: Nu sunt oferte mai bune decât preţul de serviciu universal

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, precizează că prețul serviciului universal aplicat automat de la 1 iulie are cele mai bune oferte.

”Nu sunt oferte mai bune decât preţul de serviciu universal aplicat automat de la 1 iulie până la sfârşitul anului. Să aştepte noiembrie, când va veni notificarea de la furnizor în care va fi notificat privind preţul care va fi aplicat de la 1 ianuarie”, spune acesta, citat de știridecluj.ro.

Cu toate acestea, oficialii îi îndemnau pe oameni să schimbe furnizorul de energie electrică și să treacă pe piața concurențială. Vicepreședintele ANRE spunea că există multe oferte avantajoase pe piață, oferte care pot oferi consumatorilor o reducere a facturii față de prețurile din serviciul universal.

”Sunt multe oferte avantajoase în piaţă, care pot asigura oricărui consumator care până acum nu a semnat un contract concurenţial o reducere a facturii faţă de preţurile din serviciul universal”, a declarat Zoltan Nagy Bege, vicepreşedintele ANRE.

Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, le recomanda oamenilor să treacă pe piața concurențială și să aleagă cea mai bună ofertă.

Acum, ministrul Energiei spune că își susține în continuare îndemnul spus românilor cu o lună în urmă, dar are și un mesaj pentru conducerea ANRE. Acesta spune că dacă ANRE s-ar concentra pe reglementarea pieței ar fi mai bine.

”Dacă s-ar concentra pe reglementarea pieţei mai mult decât să facă show televizat, poate că ar fi mai bine”, spune acum Virgil Popescu.

Ce ar trebui să facă oamenii

Același lucru se petrece și cu prețul gazelor naturale. Întrebat ce ar trebui să facă oamenii în această situație, Dumitru Chisăliță, expert în energie, a precizat că este mai bine ca românii să nu facă nimic.

”Cea mai înţeleaptă situaţie este să nu facă nimic. Volatilitatea e atât de mare, încât a se muta astăzi de la un consumator la altul poate să ducă la riscul ca până ajungi să semnezi contractul să semnezi la un preţ mai mare decât cel pe care îl ai în momentul de faţă”, a declarat Dumitru Chisăliţă.

Amintim că prim ministrul Florin Cîțu a declarat după ședința de Guvern de miercuri că dorește blocarea prețului la gazele naturale, cu toate că în urmă cu două săptămâni acesta excludea varianta plafonării.

Măsurile trebuie să aibă caracter temporar

În acest context, economistul Dan Schwartz a precizat că orice măsură s-ar  lua în această perioadă, aceasta trebuie să aibă caracter temporar nu definitiv.

„Orice măsura care ar putea fi luată acum ar trebui să aibă caracter temporar nu definitiv. Dacă în alte ţări s-a procedat în felul acesta probabil ca acele ţări a avut o raţiune. Simplul copy paste al unei măsuri dintr-o țară și aducerea măsurii în România nu reprezintă o soluție la problemă”, a declarat Dan Schwartz.

Sursă foto: Dreamstime