Executivii Facebook au subliniat primele semne de succes în noi servicii de publicitate, dar lipsa detaliilor despre perspectivele financiare a avut un impact slab la nivelul investitorilor care sperau la semne evidente că Facebook va reuşi să inverseze încetinirea continuă a afacerilor sale.
“Întrebarea este dacă vor obţine o re-accelerare a afacerilor de la un punct încolo? Deoarece ei nu au dat vreun indiciu, trebuie să aştepţi să vezi ce se va întâmpla”, e de părere un analist al Oppenheimer & Co.
Acţiunile Facebook, care au pierdut o treime din valoarea de la debutul din luna mai, de 38 de dolari, au spart ieri pragul de 24 de dolari într-o sesiune extinsă nebună, de după închiderea şedinţei de pe Wall Street.
Închiderea de pe Wall Street a consemnat o scădere cu 8,5% a acţiunilor Facebook, până la 26,84 dolari, pe fondul aşteptării unor rezultate slabe. Însă, cum investitorii aşteptau ceva mai mult, în sesiunea extinsă măcelul s-a intesificat, astfel că acţiunile au pierdut încă 10,7%, până la minimul istoric de 23,97 dolari. În total, Facebook a pierdut ieri aproape o cincime din valoare (18,3%).
Facebook a raportat o pierdere netă de 157 milioane dolari sau de 8 cenţi/acţiune, pentru al doilea trimestru, pe fondul înjumătăţirii compensaţiilor privind cheltuielile cu IPO-ul. În trimestrul similar de anul trecut, compania a obţinut un profit net de 240 milioane dolari sau de 11 cenţi/acţiune.
Excluzând taxele, Facebook a spus că a câştigat 12 cenţi/acţiune, în linie cu aşteptările de pe Wall Street.
Facebook a raportat o creştere a veniturilor de 32% în trimestrul II, până la 1,18 miliarde dolari, uşor peste aşteptările pieţei, înregistrând astfel cel mai slab ritm de creştere din trimestrul I din 2011, cea mai târzie perioadă de când compania a publicat date despre veniturile sale.
“Au depăşit uşor estimările, dar piaţa aştepta ceva mai mult şi de aceea cred că acţiunile s-au întors pe scădere după revenirea iniţială”, spune un trader de la US Global Investors.