Fabrica Nokia de la Jucu, judeţul Cluj, a primit certificarea internaţională „LEED Gold” de la Consiliul Construcţiilor Ecologice (USGBC) din Washington, devenind prima clădire din România aleasă printre cele mai „verzi” din lume.

Certificarea USGBC recunoaşte noi standarde în proiectarea şi construirea de clădiri ecologice, performante şi eficiente energetic, iar fabrica de la Jucu se numără printre „puţinele clădiri” cu ratingul Gold din întreaga lume şi este, totodată, prima construcţie din România care intră în atenţia institutului american, se arată într-un comunicat al Nokia.

Evaluarea clădirilor ţine cont de un set de 57 de criterii, care pot fi încadrate în şapte categorii, respectiv dezvoltarea şi ecologizarea sustenabilă a locaţiei, eficienţa consumului de apă, energie şi atmosferă, materiale şi resurse, calitatea mediului interior, inovare şi prioritate regională.

Punctele forte în materie de ecologie ale fabricii de la Jucu sunt eficienţa energetică, utilizarea eficientă a apei, politica de reciclare care a redus semnificativ impactul construcţiei clădirii asupra mediului înconjurător şi sistemul de transport care descurajează utilizarea autoturismului.

SURSA: Mediafax