“Obiectivul acordului cadru este asigurarea accesului ExxonMobil la resursele identificate ca fiind necesare pentru prestarea în cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de foraj marin (offshore) în Marea Neagră”, se menţionează în anulţul publicat, astăzi, pe SEAP.

Contractul prevede încheierea unui acord-cadru cu un singur agent economic, pe o durată de 48 de luni, pentru minim o sondă forată şi un număr maxim de 7 sonde forate.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 7 ianuarie 2013.

OMV Petrom şi ExxonMobil derulează un proiect de exploatare în Marea Neagră. La începutul acestui an cele două companii au anunţat că au descoperit un zăcământ de gaze naturale, estimat la 42-84 miliarde metri cubi, ceea ce ar înseamna de 3-6 ori consumul anual al României.

Sonda Domino -1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 miliarde metri cubi. Lucrările de foraj au demarat la finele lui 2011 şi urmează să se finalizeze. Sonda Domino -1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi este forată cu tehnologie de ultimă generaţie.

Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri.

OMV a anunţat că va demara o nouă campanie de explorare în perimetrul Domino din Marea Neagră, la finalul anului 2013. Jaap Huijskes, membru al Boardului Executiv al companiei, responsabil pentru Explorare şi Producţie, a declarat, miercuri, la OMV European Media Summit că “În perimetrul Domino din Marea Neagră am demarat studii seismice 3D pentru 6.700 kilometri pătraţi, în perimetrul Domino. O nouă campanie de forare este planificată să înceapă la finalul anului 2013”.

Strategia OMV urmăreşte, totodată, menţinerea capacităţilor de producţie din România şi din Austria la nivelul actual, în timp ce potenţialul descoperirilor din blocul Domino din Marea Neagră reprezintă potenţialul cel mai ridicat de exploatare a gazelor naturale.