Ritmul de creştere a exporturilor de carne de porc ale Uniunii Europene va încetini semnificativ la finalul anului, pe măsură ce Germania se va confrunta cu restricţii la export după descoperirea unor focare de pestă porcină africană, iar cererea venită din China se va reduce, a prognozat recent Comisia Europeană, transmite Reuters.

Germania, cel mai mare producător de carne de porc din UE, are interdicţia de a exporta pe o serie de mari pieţe, inclusiv China şi Coreea de Sud, după ce luna trecută au fost descoperite mai multe cazuri de infecţie cu pestă porcină africană la mistreţi.

Potrivit celor mai recente prognoze ale Comisiei Europene, după ce au crescut cu 15% în prima jumătate a anului, exporturile de carne de porc ale Uniunii Europene ar urma să se majoreze cu doar 2% pe ansamblul anului 2020. Comparativ, în precedentele sale estimări, care datează din luna iulie, Executivul comunitar miza pe o creştere de 10% pe ansamblul acestui an.

„Evoluţia exporturilor UE va depinde de capacitatea Germaniei de a ţine sub control boala”, a subliniat Comisia Europeană, adăugând că Danemarca, Spania şi Olanda ar putea să acopere, parţial, golurile apărute în aprovizionarea pieţelor din China şi Asia.

Scădere de 10% pentru exporturile din 2021

De asemenea, pentru anul următor Executivul comunitar se aşteaptă la o scădere cu 10% a exporturilor de porc ale UE, unul dintre motive fiind aşteptata reducere a cererii chineze, pe măsură ce ţara îşi reface propriile sale efective de porcine care au fost decimate de pestă.

În ceea ce priveşte producţia de carne de porc a UE, Executivul comunitar mizează pe o scădere de 0,5% în ultimele sale prognoze, faţă de o creştere de 0,5% cât preconiza anterior. Epidemia de pestă din Germania ar urma să limiteze relansarea producţiei în trimestrul al treilea, într-un moment în care cererea consumatorilor şi-a revenit după relaxarea măsurilor de izolare. „Orice creştere a producţiei în trimestrul patru ar urma să vin numai din partea Spaniei, Danemarcei şi Irlandei, care şi-au majorat efectivele în 2019”, subliniază Comisia.

Pentru anul următor, Executivul comunitar prognozează o scădere de 1% a producţiei de carne de porc a UE.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), România a înregistrat în primul semestru din acest an un deficit de 968,2 milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare. În topul produselor agroalimentare exportate în ţările UE şi terţe, cele mai multe încasări au fost consemnate la porumb, circa 665,4 milioane de euro pentru 3,377 milioane de tone. În schimb, la importuri, carnea de porc proaspătă, refrigerată sau congelată continuă să ocupe prima poziţie, cu o valoare de 292,2 milioane de euro pentru 122.961 tone.