Explozie Crevedia. Ce s-a întâmplat la stația GPL

Explozie Crevedia. Parchetul General a deschis un dosar în rem cu privire la exploziile care au avut loc la Crevedia. Procurorul de caz s-a ocupat de coordonarea cercetării la fața locului.

La cercetare au mai participat și:

  • ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR
  • specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR
  • experți de la Institutul Național de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiției
  • specialiști de la INSEMEX Petroșani
  • inspectori de inspecția muncii
  • și ofițeri din cadrul IPJ Dâmbovița

Explozie Crevedia. Primele concluzii ale anchetei

Alex Florența, procurorul general a dat detalii referitoare la primele concluzii ale anchetei.

El spune că angajații de la stația de GPL obșnuiau să facă transferuri de GPL chiar în incinta punctului de lucru. Acesta nu mai era autorizat de trei ani, dar transferurile încă se făceau.

“În ceea ce priveşte situaţia de fapt, societatea în al cărui punct de lucru s-au petrecut evenimentele are ca obiect de activitate comercializarea de gaz lichefiat și are 25 de puncte de lucru în toată țara. În Crevedia, compania a avut amenajat un punct de lucru, unde se află şi un birou pentru membrii societăţii. A avut autorizaţie până în iunie 2020, după care a fost suspendată“, spune procurorul general.

El spun că prima explozie s-ar fi produs după ce, sub o cisternă, a apărut o sursă de foc. Procurorul general spune despre ipoteza cu țigara că este o speculație.

“Din primele date, referitor la cauza exploziilor, se pot face doar speculaţii, implicit aruncarea neglijentă a unei ţigări”, spune el.

Acesta mai spune că erau patru angajați de origine nepaleză.

“Din investigaţiile făcute până în prezent, în incinta punctului de lucru, angajaţii obișnuiau să facă, chiar şi după închiderea sa, diferite operaţiuni de transfer de gaz natural lichefiat dintr-o cisternă în alta. Erau patru angajați cazaţi de origine nepaleză, dar care figurau ca angajați la alte puncte de lucru“, arată el.

Angajații au încercat să oprească traficul

Procurorul general a mai precizat că două cisterne de la fața locului erau goale, iar cea de-a treia, venită mai târziu, avea o roată blocată. Din această cauză a fost nevoie de transferul încărcăturii în altă cisternă.

“Erau două cisterne goale existente. Mai târziu a venit o a treia, care avea o roată blocată, motiv pentru care era nevoie de transferul încărcăturii în altă cisternă. S-a iniţiat transferul de gaz montând un furtun de livrare. Sub cisterna în care era alimentat gazul a apărut o sursă de foc. Șoferul a sesizat şi i-a chemat pe ceilalţi patru angajaţi nepalezi să iasă în stradă, să oprească traficul“, spune el.

După inițierea transferului de gaz șoferul a observat o sursă de foc sub cisternă, motiv pentru care i-a anunțat pe angajați. Aceștia au ieșit în stradă pentru a opri traficul.

Nu au ieșit bine în stradă și s-a produs prima explozie care a produs primele victime.

Potrivit procurorului general, poliția și pompierii au ajuns la locul respectiv după o oră. La scurt timp, are loc cea de-a doua explozie.

“La scurt timp după ce au ieşit în stradă, s-a produs o explozie care a împins flăcările până în stradă şi care a produs primele victime. După o oră, au început să sosească poliţia, pompierii, care să elimine incendiul şi sursa de risc. Imediat după, are loc cea de-a doua explozie, mult mai puternică decât prima“, mai spune el.

Cercetarea este îngreunată

Nu în ultimul rând, procurorul general mai spune că cercetarea de la fața locului este îngreunată de condițiile existente. El spune că pot exista emisii de gaze de la alte cisterne.

“Parchetul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, urmată de un dezastru. De la momentul preluării dosarului, echipa de anchetă s-a deplasat la faţa locului. Problema în acest moment este că cercetarea la faţa locului este îngreunată de condiţiile de la faţa locului. Pot exista emisii de gaz de la alte cisterne din incintă. S-a decis să nu se rişte viaţa oamenilor din echipă până la soluţionarea acestei probleme. Locul va fi asigurat până la dispariţia emisiilor.

Au fost identificaţi mai mulţi martori, care sunt în curs de audiere. Sunt în derulare şi percheziţii domiciliare la primăria din localitate, la unul din punctele de lucru al societăţii situate în Bucureşti şi la locuinţele celor doi administratori“, mai spune el.