Este cea mai proastă veste pentru cei care s-au vaccinat. Experţii de la OMS vin cu o ipoteză la care nu ne aşteptam. Viitorul nu sună bine deloc.

Vaccinul, ineficient împotriva noilor mutaţii

Noile mutaţii ala coronavirusului ar duce la pierderea eficienței vaccinurilor. Anunţul a fost făcut chiar de către Maria Van Kerkhove, un epidemiolog al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), conform Reuters.

Deja vaccinurile anti-COVID au o eficiență mai redusă împotriva variantei Delta, cea identificată prima dată în India. Totuşi, acestea previn o formă severă a bolii și decesele, mai arată sursa citată.

„Vestea bună este că până acum funcționează încă împotriva variantei Delta. Ar putea veni un moment când vom avea o constelație de mutații în care vaccinurile își vor pierde eficiența, de asta vrem să prevenim infecțiile. Din nou, vaccinurile sunt extrem de puternice, dar trebuie să luăm măsuri, să prevenim”, a declarat Maria Van Kerkhove.

Avertisment teribil al OMS

Epidemiologul a mai spus că oamenii trebuie să facă ambele doze de vaccin și să nu se oprească la prima doză. OMS a anunțat luni că înființează un centru de transfer tehnologic pentru producerea de vaccinuri ARNm în Africa de Sud, care ar putea începe fabricarea dozelor în 9-12 luni.

Şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că scopul este de a spori accesul la vaccinuri pe întregul continent african, unde cazurile și decesele au crescut cu aproape 40% în ultima săptămână, mai arată sursa citată.