Îngrijorarea în Europa crește din cauza extinderii variantei Delta (denumită anterior indiană) a coronavirusului, într-un moment cheie în care rata de vaccinare avansează și unele măsuri sunt relaxate în rândul populației în fața pandemiei, scrie 20 Minutos. 

Marea Britanie a cunoscut un vârf al infecţiilor Covid-19 în ultimele săptămâni din cauza răspândirii rapide a variantei Delta, identificată pentru prima dată în India, în ciuda ritmului bun al planului de vaccinare a populației.

Mult mai contagioasă decât varianta Alpha, care a apărut la sfârșitul anului 2020 în Kent, în sud-estul Angliei, Delta a început să se răspândească în principal în nord-vestul englez, înainte de a se răspândi în restul Regatului Unit, în special în rândul tinerilor care nu au fost încă vaccinați cu prima dintre cele două doze ale vaccinului. Oamenii de știință au indicat că 90% din infecțiile înregistrate în țară corespund variantei Delta.

Răspândirea virusului a forțat guvernul să întârzie cu patru săptămâni eliminarea planificată a tuturor restricțiilor din Anglia, în timp ce celelalte regiuni – Scoția , Țara Galilor și Irlanda de Nord – mențin măsuri diferite.

Portugalia a închis perimetrul zonei metropolitane a Lisabonei și va interzice intrările şi ieşirile în weekend, datorită avansului pandemiei și prevalenței variantei Delta în această regiune.

Măsura a fost adoptată în Consiliul de Miniștri ca „protecție”, pentru a evita „extinderea” situației din Lisabona în restul țării și a fost în vigoare între de vineri, orele 15:00, până luni la 6:00 dimineața. Autoritățile sunt deosebit de îngrijorate de situația din capitală, unde incidența în termen de 14 zile este deja aproape de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Germania cere ”prudență maximă” cetățenilor

Autoritățile germane au avertizat cu privire la extinderea rapidă a variantei Delta a Covid-19 și le-au solicitat „prudență maximă” cetățenilor, mai ales atunci când vine vorba să călătoreascăîn Regatul Unit.

Potrivit surselor sanitare, avansul acestei variante este evident în Germania. Acum o săptămână, procentul său în totalul infecțiilor era de 3,7%, în timp ce acum este de 6,2%. Germania se află în plină relaxare a restricțiilor și viața publică s-a normalizat practic în ultimele săptămâni.

O nouă luptă are loc între Comunitatea Madrid și guvernul central, în acest caz în legătură cu riscul pe care îl prezintă extinderea variantei Delta a coronavirusului (cunoscută anterior ca indiană), căile sale de intrare și măsurile care ar trebui luate împotriva acesteia. Lunea trecută, directorul CCAES, Fernando Simón, a indicat că prezența în Spania este de la 5 la 7% din cazuri, că sosirea sa a avut loc cu avionul, dar și cu feribotul sau „pe șosea” și, prin urmare, Comunitatea Madrid face bine că accelerează imunizarea celor cu vârsta peste 60 de ani, dar că aceasta nu ar trebui legată de prezența noii variante.

Varianta Delta în Franța, potrivit ministrului francez al Sănătății, Olivier Véran, reprezintă între 2 și 4% din cazurile pozitive, ceea ce echivalează cu între 50 și 150 de noi diagnostice zilnice. 

Autoritățile franceze subliniază că riscul este încă scăzut, dar solicită să nu se lase garda jos, astfel încât să nu existe o creștere exponențială a cazurilor, așa cum s-a întâmplat cu varianta britanică. Franța a retras joi obligația de a purta o mască pe stradă, dar Executivul solicită menținerea vigilenţei colective.

Varianta indiană începe să câștige teren, dar treptat, în Belgia, o țară care se află în mijlocul planului său de relaxare din vară. Vinerea trecută, la conferința de presă a Centrului Interfederal de Criză Covid-19, guvernul lui Alexandre de Croo a informat că varianta Delta continuă să se răspândească și reprezintă deja 3,9% din cazurile raportate și afectează în special populația tânără care nu a primit încă vaccinul. Totuşi, unii experți încep să sublinieze că varianta indiană ar putea fi dominantă în Belgia la sfârșitul lunii iulie.

Varianta Delta a coronavirusului se răspândește și în Ţările de Jos, deși nu este încă la un nivel îngrijorător, așa că guvernul olandez îşi menține tendința spre relaxarea a măsurilor prevăzută  pentru vară și tocmai urma să anunțe vineri ridicarea mai multor restricții, inclusiv cea legată de renunţarea la obligativitatea purtării măştii în interior și la telemuncă, menţinând distanţarea socială de un metru și jumătate.

Austria se pregătește să relaxeze toate restricțiile

În Austria, unde tocmai s-au anunțat măsuri ample de atenuare a restricțiilor, inclusiv redeschiderea discotecilor și a cluburilor de noapte, precum și eliminarea utilizării măștii în multe locuri, experții avertizează asupra potențialului pericol al variantei indiene în următoarele luni. Potrivit experților austrieci, 6,3% din cazurile investigate de Covid-19 provin în prezent din varianta Delta.

Viceconsilierul de la Sănătate Publică și Planul Covid-19 al Comunității Madrid, Antonio Zapatero, a subliniat, vineri, că situația epidemiologică din regiune „este pozitivă”, deoarece incidența acumulată a scăzut la toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, el a avertizat asupra creșterii cazurilor variantei columbiene, care ar fi pătruns în ţară prin Aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

Varianta Delta este încă rară în Italia, deși focare apar aproape în toată țara. Confruntat cu această situație, șeful guvernului italian, Mario Draghi, a anunțat că va obliga la carantină cetățenii care sosesc din Marea Britanie.

Prezența variantei Delta în Danemarca este, de asemenea, scăzută: 154 de cazuri au fost înregistrate în toată țara, majoritatea fiind legate de călătorii în străinătate, deși există deja transmisii comunitare și au apărut focare în cartiere din orașe precum Aarhus, al doilea oraş al ţării ca număr de locuitori.