În acest sens, cele 20 de economii cele mai puternice de pe planetă au creat mecanisme de informare şi concertare destinate să dea un răspuns coordonat dacă situaţia de pe pieţe pare să scape de sub control.

Obiectivul a fost îndeosebi de a evita ca statele să ia decizii unilaterale ce ar putea genera tensionarea situaţiei, cum s-a întâmplat în 2010, când Rusia şi-a întrerupt exporturile de cereale din cauza secetei.

În momentul de faţă, tensiunea de pe pieţe se explică prin seceta gravă care afectează simultan Statele Unite ale Americii şi Rusia, ce ar putea semnala recolte slabe şi creşteri de preţuri, cu consecinţe şi asupra creşterii animalelor.

Până în prezent, în plan politic, nicio ţară nu a instituit restricţii la exporturi, iar ‘mai mult decât să ne rugăm să plouă, nu putem face mare lucru deocamdată’, a mărturisit Abdolreza Abbassian, secretarul AMIS, sistemul informatic cu privire la pieţele agricole a cărui creare a fost decisă de G20 anul trecut.

AMIS nu poate reduce preţul sau lupta direct împotriva speculei, dar poate contribui la stabilizarea preţurilor, minimizând surprizele, de exemplu prin creşterea transparenţei pe pieţe, a explicat Abbassian.

Dar dacă preţurile la grâu şi la orez – două mărfuri esenţiale pentru securitatea alimentară – sunt atrase în spirală, este ‘foarte important’ ca instanţele de specialitate să se reunească, a subliniat secretarul AMIS, care este şi economist în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură /FAO/.

Franţa, care sâmbătă a sesizat secretariatul AMIS din cauza tensiunilor în creştere în ce priveşte preţul cerealelor, a avertizat că va reuni ‘Forumul de reacţie rapidă’ dacă situaţia se agravează. Este vorba de o instanţă de concertare decisă de G20 în 2011, condusă până în toamnă de Franţa.

Dar nu se are în vedere nicio decizie privind o eventuală convocare a unei astfel de reuniuni înainte de ‘sfârşitul lui august, începutul lui septembrie’, în aşteptarea mai multor informaţii cu privire la situaţia culturilor, a menţionat o sursă din Ministerul francez al Agriculturii, calendar confirmat şi de secretarul AMIS.

‘Sistemul de alertă la nivel mondial îşi arată limitele’, a remarcat la rândul său Philippe Chalmin, consultant şi profesor la Universitatea Paris-Dauphine. Iar motivul este unul simplu: ‘Nu pot fi anticipate problemele meteorologice’, a spus Chalmin.

‘Trebuie să restrângem consumul’, a apreciat în ce-l priveşte Benoit Labouille, director general al societăţii de consultanţă pentru management agricol ODA /Offre et demande agricole/. Aceasta s-ar putea realiza, de exemplu, printr-o reducere temporară a consumului de cereale pentru biocombustibili, în SUA.
SURSA: Agerpres