Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, îi șochează pe toți. Acesta susține că liberalii fac un experiment prin intermediul lui Ilie Bolojan, cel care dă afară jumătate din angajații CJ Bihor.

Totodată, Budăi consideră că acest experiment arată intențiile PNL, iar după alegeri vor urma concedieri masive. Declarațiile fostului ministru survin, după ce, în ultimele zile au existat o serie de declarații cu privire la Ilie Bolojan.

”În ultimele zile, s-a vorbit în mass media, cu lux de amănunte, despre declarațiile lui Ilie Bolojan, din noua sa funcție de Președinte al Consiliului Județean Oradea. Ajuns în instituție, Bolojan, un om cu state vechi în administrație, s-a arătat surprins de dimensiunea aparatului administrativ. Acesta nu a pierdut timpul în a pune un verdict greu pentru jumătate din oamenii aflați în subordinea sa, punctând că 50% din posturile județene ar fi fost inutile. Două lucruri sunt interesante în acest model de operare. Ambele fac apel la felul în care liberalii vor acționa dacă vor prelua guvernarea după parlamentarele de anul acesta.

În primul rând, Bolojan nu s-a sinchisit să anunțe disponibilizări în timpul campaniei electorale. A făcut-o dintr-un senin total, fără niciun audit sau o analiză serioasă, după primele minute petrecute în instituție. Planul disponibilizărilor în masă era demult centrul intențiilor sale. Doar că, asemenea vulpii care seduce corbul, domnul Bolojan a evitat subiectul până la momentul oportun”, susține Budăi.

Concedieri în masă

Fostul ministru amintește declarațiile lui Florin Cîțu, potrivit cărora taxele și impozitele nu vor crește, însă este acesta un lucru posibil?

Marius Budăi susține că mii de români vor rămâne fără locuri de muncă, iar situația nu este deloc în modul în care liberalii o prezintă la acest moment.

”Cam asta se întâmplă și cu restul liberalilor astăzi, înainte de alegeri. Vocea mieroasă a lui Cîțu vorbește despre reveniri economice în V și despre faptul că liberalii nu vor crește taxe și impozite. Pe de altă parte, nici premierul, nici ministrul Finanțelor nu vor să arate proiecția bugetară pentru 2021, tocmai pentru că, este foarte posibil ca, în încercarea de a ”eficientiza administrația centrală” aceștia să dea afară mai bine de jumătate din funcționarii publici din România. Sigur că unii vor spune că este o măsură justă. Dar, după ce vor trece peste impulsul inițial de a se răzbuna pe niște funcționari care muncesc, totuși, pentru salariile și posturile lor, oamenii ar putea să vadă că șomaj mai mare echivalează cu o criză economică mai mare, ceea ce echivalează cu mai puține cheltuieli, ceea ce duce la sufocarea antreprenorilor, ceea ce adâncește criza. Sufocarea antreprenorilor duce la și mai mult șomaj. Este o spirală descendentă vicioasă care nu are cum să producă rezultate bune.

În al doilea rând, nimeni nu spune cu subiect și predicat dacă jumătate din funcționari vor fi dați afară și posturile vor fi desființate integral, sau dacă jumătate din funcționari vor fi dați afară pentru ca doar o parte din posturile aferente să fie desființate. Experiența guvernamentală liberală ne arată că oamenii lui Orban sunt foarte eficienți la a face rocade cu posturi publice, de la cel mai mare, la cel mai mic nivel, pentru a-și poziționa eficient pilele și relațiile de cumetrie. Cazul administratorului de cârciumi care a preluat managementul unui spital, în plină criză COVID, este doar un exemplu în acest sens. Probabil că strategia liberală de disponibilizare va fi operată etapizat. Sub pretextul eficientizării, se vor face concedieri masive, pentru ca mai apoi, sub pretextul reformei în administrație, o parte din posturile lăsate libere să fie instantaneu populate cu pile, neamuri, rude, obligații de ordin politic.

Cazul Bolojan nu este o dovadă singulară a modului de operare liberal. Afaceristul Romeo Dunca, proaspăt uns președinte al CJ Caraș-Severin din partea PNL, și-a anunțat deja intenția de a da afară 500 de oameni. Ambii sunt, de fapt, cei aleși de liberali să bătătorească poteca pentru patru ani de concedieri guvernamentale masive, dacă liberalii vor câștiga alegerile.”, mai scrie Marius Budăi.