Un fenomen care ia amploare le dă bătăi de cap belarușilor

Asta mai ales după ce Lukașenko declara anterior că va permite Moscovei să folosească Belarusul ca teren de pregătire pentru invazia Ucrainei. Deși părea că Belarusul a trecut cu arme și bagaje-n tabăra Rusiei, un fenomen care ia amploare le dă bătăi de cap locuitorilor din Belarus: fuga rușilor de mobilizare.

Nici Moscova, nici Minskul nu oferă cifre clare cu privire la numărul de bărbați ruși care au fugit în Belarus pentru a scăpa de mobilizare. Se pare că numărul lor este mai mare decât al rușilor care au ajuns în orice altă țară, iar prezența lor creează probleme, potrivit Eurasiareview.

Președintele Vladimir Putin a anunțat, la 21 septembrie, mobilizarea parțială a rezerviștilor militari – o escaladare evidentă a războiului din Ucraina – după ce eșecurile de pe câmpul de luptă au generat tensiuni asupra Kremlinului.

Trei motive pentru care rușii fug în Belarus

Rușii au ales să meargă în Belarus în număr deosebit de mare, spune comentatorul ziarului Versiya. În primul rând, este cel mai ușor și mai ieftin loc pentru ruși. În al doilea rând, majoritatea belarușilor vorbesc limba rusă. În al treilea rând, costurile sunt mai scăzute, iar disponibilitatea biletelor de avion este destul de mare.

Costurile închirierii unei locuințe s-au dublat

Impactul intrării în țară a rușilor care vor să scape de ordinul de mobilizare s-a resimțit cel mai dramatic pe piața imobiliară, atât la hoteluri, cât și în închirierile pe termen scurt și în achizițiile imobiliare pentru cei care ar dori să rămână mai mult timp în Belarus.

Astfel, în capitala țării, Minsk, costurile închirierii unei locuințe pe termen scurt s-au dublat, fiind tot mai dificil pentru belaruși să închirieze și cea mai ieftină locuință.

Schimbarea radicală a pieței imobiliare îi afectează și pe localnici

În același timp, unii proprietari din Belarus sunt reticenți în a închiria case rușilor, de teama ca aceștia să nu plece pe neașteptate. Dar această schimbare radicală a pieței imobiliare îi afectează și pe localnici.

Potrivit analiștilor, „Belarus devenise un port sigur cu mult înainte de mobilizarea parțială”. Mulți dintre cei care au întâmpinat dificultăți la intrarea în Rusia, din cauza datoriilor sau a altor probleme juridice, rămâneau aici. Unii cetățeni din Belarus le oferă acum rușilor ajutor pentru a trece frontiera, ocolind polițiștii de frontieră ruși.

Ce este ”turismul medical” și cât îi costă pe rușii ajunși la Minsk

Autoritățile de la Minsk au luat măsuri pentru a limita măcar o parte din afluxul de ruși care vin în țară, instituind așa numitul ”turism medical”. Astfel, orice rus care vine legal în Belarus sau intenționează să rămână aici mai mult de 90 de zile trebuie să achiziționeze o asigurare de sănătate, iar costul acesteia poate ajunge până la 1100 de dolari pe an, o sumă pe care nu mulți ruși și-o pot permite, scrie Eurasiareview.