Monica Peterson-Dăscălița încasează 120.000 € lunar din închirierea Palatului Kiseleff către stat

Afacerea „Palatul Kiseleff” a adus-o în prim-plan pe Monica Peterson-Dăscălița, o femeie de afaceri care primește 120.000 de euro pe lună de la RA-APPS, pentru că închiriază clădirea Palatul Kiseleff către Exim Banca Românească (EximBank). Totul a început în 2013, iar întreaga poveste e destul de complicată și încă provoacă scandal, arătând cum se pot face afaceri dubioase cu statul român.

Monica Peterson-Dăscălița este căsătorită cu Peter Peterson, un om de afaceri australian care a venit în România în 1990. El a înființat firma Kiseleff Property, care a închiriat Palatul Kiseleff de la stat, prin RA-APPS, în iulie 2013. Mai târziu, această firmă a fost împărțită, iar contractul de închiriere a ajuns la o altă companie, Spirmina Corporation, unde Monica este acționar.

După ce au închiriat clădirea de la stat, au dat-o mai departe în chirie către EximBank. În 2023, Spirmina Corporation a avut o cifră de afaceri de peste 16 milioane de lei și un profit de 2,7 milioane de lei. În 2022, profitul a fost de 3,9 milioane, iar în 2021, de 3,3 milioane de lei.

Acum, în centrul atenției este din nou familia Peterson, iar de data asta personajul principal este chiar Peter Peterson, care are peste 80 de ani. Ziarul Gândul publică detalii în exclusivitate despre acest caz.

Soțul Monicăi Peterson-Dăscălița cere în instanță 900.000 € de la Michael Năsturică, acuzat de escrocherii și furturi auto

Pe 25 iulie 2024, la Tribunalul București, a fost deschis un proces în care Peter Peterson spune că a dat cu împrumut 900.000 de euro unei persoane care nu i-a mai returnat banii.

Persoana care a luat aproape un milion de euro este Michael Lorenz Năsturică, cunoscut ca fiind fiul violonistului Lorenz Năsturică Herschcowici. Michael a apărut în mai multe scandaluri, inclusiv în scheme financiare de tip Ponzi (înșelătorii financiare), dar și într-un caz cu Grigore Dănuț Hotcă, cunoscut drept Dani de la Satu-Mare.

În acel caz, era vorba despre un Porsche Panamera furat din Germania, înmatriculat în România. Mașina fusese adusă în țară printr-o „combinație” în care Michael Năsturică era unul dintre principalii implicați. Autoritățile din Germania, prin poliția internațională (Biroul SIRENE), spun că Năsturică ar fi furat mai multe mașini de lux de la o firmă de închirieri auto. Printre ele:

  • Porsche Panamera 4-E Hybrid
  • Lamborghini Huracan
  • Mercedes Benz AMG G63
  • două Mercedes Benz E63 AMG

Prejudiciul total estimat de poliția germană este de 1 milion de euro.

În cele din urmă, Grigore Hotcă și Michael Năsturică s-au împăcat în cadrul procesului, iar pe 28 aprilie 2023, conflictul dintre ei a fost închis. Năsturică fusese acuzat de înșelăciune, iar o altă acuzație, de uz de fals, a fost anulată pentru că fapta s-a prescris (adică a trecut prea mult timp ca să mai fie judecată).

AICI puteți afla mai multe detalii.