„Aş vrea să cumpăr Sky Tower pentru că este o clădire emblematică. Am şi făcut o ofertă de 120 mil. euro proprietarilor, însă fiind vorba de o bancă, ei o au trecută în contabilitate cu 160 mil. euro şi nu pot să scadă sub această valoare, care include şi imobilul de birouri de lângă turn“, a declarat în exclusivitate pentru Capital omul de afaceri Ioannis Papalekas, fondatorul şi CEO-ul Globalworth, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România.

Banca Raiffeisen din Viena a cumpărat în noiembrie 2011, prin intermediul diviziei Raiffeisen Property International (RPHI), SkyTower şi clădirea de birouri adiacentă, denumită Floreasca Office. Pentru construcţia celor două clădiri de birouri au fost cheltuiţi peste 120 mil. euro, bani asiguraţi printr-un credit la Raiffeisen Bank.

Chiar dacă Raiffeisen Bank ocupa şase etaje din SkyTower (de la nivelul doi la şapte), proprietarul nu a reuşit să închirieze în peste un an şi jumătate decât 85% din cei 41.200 mp. Consultanţii imobiliari care se ocupă cu închiriere de spaţii de birouri spun că arhitectura circulară a clădirii face dificilă găsirea unor chiriaşi potriviţi.

„În 3-4 ani, când clădirea va fi închiriată în totalitate, dacă cineva ne va bate la uşă le vom lua în considerare ofertele. Pe de altă parte, nu ne deranjează să păstrăm clădirea pentru o perioadă mai mare de timp, decât ciclul economic normal. În cele din urmă, dacă nu vindem pe termen mediu, probabil că în zece ani, poate puţin peste, investiţia ar trebui să fie recuperată, dar rata de recuperare este mereu greu de definit. Intenţia este de vânzare pe termen mediu. Nu căutăm să vinde în următorul an. Nu suntem nerăbdători. De obicei păstrăm clădirile timp de zece ani“, declara Karl-Maria Pfeffer, CEO-ul Raiffeisen Property International, într-un interviu acordat Capital în octombrie 2012, cu câteva luni înainte de finalizarea clădirii.

CITIŢI SI Cea mai înaltă clădire din România este de vânzare: Cine ar putea să o cumpere

Sky Tower şi Floreasca Office fac parte din proiectul Floreasca City care cuprinde şi mallul Promenada. Centrul comercial a fost vândut de Raiffeisen sud-africanilor de la New Europe Property Investments (NEPI) în 2014 pentru 148 mil. euro, însă cumpărătorul nu a fost interesat şi de achiziţia componentei de birouri.

Interesul lui Ioannis Papalekas pentru turnuri de birouri este evident din achiziţiile pe care le-a făcut în ultimii ani. El deţine în prezent trei dintre cele mai înalte zece clădiri din ţară şi mai are în construcţie un turn care odată finalizat va urca pe locul doi în top.

Omul de afaceri are deja clădirile Tower Center International din zona Pieţei Victoriei, cu o înălţime de 107 metri, Nusco Tower de lângă pasajul Pipera, înaltă de 84 de metri, şi Cathedral Plaza, de 75 de metri.

În prezent, compania sa dezvoltă un alt turn de birouri amplasat la câteva sute de metri distanţă de Sky Tower care va avea o înălţime de 130 de metri. Construcţia Bucharest One urmează a fi încheiată până la finalul acestui an.

CITIŢI ŞI Grecul care a pus România pe masa magnaţilor americani