Nu există o bancă la care un client poate găsi cele mai bune oferte din piaţă la absolut toate produsele. În plus, clienţii au nevoi diferite, pentru unii contând mai mult anumite caracteristici ale produselor decât altele. Şi atunci, la ce bancă mergi pentru a-ţi lua cel mai potrivit credit ipotecar, standard sau „Prima Casă“? Unde soliciţi un împrumut de nevoi personale, un card de credit ori unul de debit? Iar dacă vrei să economiseşti, ce variante de depozit sunt mai bune pentru lei şi pentru euro?
Pentru a analiza, pe cont propriu, toate ofertele din piaţă, aveţi nevoie de un birou mare, pe care să încapă un munte de dosare. Apoi, de câteva săptămâni în care să strângeţi datele de la bănci şi apoi să le verificaţi, ordonaţi, comparaţi şi ierarhizaţi. Capital a realizat un astfel de demers, acordând note, după o grilă riguroasă, pentru fiecare criteriu care contează în analiza unui produs şi ponderându-le conform importanţei în punctajul final. Au fost analizate produsele de la 23 de bănci, pentru exemplul unei familii-client cu venituri lunare de 4.800 de lei.
Chiar dacă nu există banca perfectă, lider la toate produsele, câteva instituţii financiare au în portofoliu suficient de multe oferte de top pentru a se departaja de restul pieţei. O medie a notelor acordate fiecărui produs, incluzând o depunctare a produselor lipsă din ofertă, ridică în vârful clasamentului celor mai bune bănci de retail CEC Bank, urmată de Piraeus, Alpha Bank, BRD şi Marfin.
CLASAMENTUL BĂNCILOR CU CELE MAI BUNE PRODUSE – 2012
Banca                      Nota finală
1. CEC BANK                8,153
2. Piraeus                     7,983
3. Alpha Bank               7,738
4. BRD                          7,7
5. Marfin Bank              7,475
6. Raiffeisen                 7,394
7. Banca Românească  7,382
8. BCR                           7,3
9. OTP                          7,296
10. Volksbank              7,208

Detalii în suplimentul bancar din interiorul revistei din această săptămână, pe care o găsiți la chioșcurile de difuzare a presei.